Dešava vam se da se jako često, da ne kažemo svake noći,

Dešava vam se da se jako često, da ne kažemo svake noći, budite u periodu između 3 i 5 časova ujutro? Znate da niste puni jeli a ni pili pre spavanja, pa telo nema razloga da se budi, a opet, nešto ga remeti…

Vaše telo vam šalje poruku koje niste ni svesni – buđenje u ovom periodu znači da imate brigu, veći teret koji bi da smaknete s leđa, a na javi ne znate kako. Do buđenja dolazi zbog energije iz pluća i osećaja tuge. U ovom periodu uzdiže vam se svest što je znak da neka viša sila, a najverovatnije vaša podsvest pokušava da komunicira s vama. Prema kineskoj medicini, telo i um šalju zajedničku poruku da morate da oslobodite dušu nagomilanog tereta.

spavanje
FOTO: WAVEBREAK MEDIA LTD / WAVEBREAK / PROFIMEDIA

Ukoliko se često budite u drugim intervalima noći evo i objašnjenja za to:

Buđenje odmah nakon prvog sna

Pod velikim ste stresom i imate simptome anksioznosti. Meditacije, pozitivna mišljenja, relaksacija i vežbe istezanja vratiće vas u san.

Buđenje između 1 i 3:

Emocionalno vas nešto tišti. Nekom morate oprostiti ili neko vama mora da oprosti. Vežbe za disanje pomoći će vam da nastavite da spavate.

Buđenje posle 5 ujutro, pred zoru:

Energija potiče iz creva a telo vam šalje poruku da morate da rešite emotivni status koji vas pritiska.

BONUS: 👇🏻 🤩 🤩 👇🏻

Znanstvenici su otkrili kako je upravo brada dom brojnim mikroorganizmima, među kojima se mogu naći i patogeni oblici ukoliko higijena nije na zadovoljavajućoj razini

Može li jedno uređivanje brade i vađenje umnjaka za utorak?

Još u vrijeme stare Grčke muškarci su se okupljali na bazarima gdje su postojali prvi oblici brijačnica kako bi uredili svoju kosu i bradu. Naravno, osim estetske, odlazak kod brijača imao je i važnu socijalnu komponentu pa su tako brijačnice postala mjesta debatiranja i saznavanja najnovijih kuloarskih priča.

Srednji vijek omogućio je barberima da ne budu zaduženi samo za uređivanje kose i brade. Oni su obavljali i puštanje krvi te sitnije kirurške zahvate poput vađenja zuba, namještanja kostiju i tretiranja rana. Upravo je njihova djelatnost u srednjem vijeku prezentirana na karakterističnom stupu koji se nalazi ispred svake brijačnice. Crvena boja na stupu simbolizira krv, a samim time i zahvat puštanja krvi, dok bijela boja simbolizira zavoje kojima se nastojalo zaustaviti krvarenje nakon „uspješnog“ zahvata. U Americi se na stupovima, osim bijele i  crvene boje, pronašla i plava. Prema jednoj teoriji plava boja bi trebala simbolizirati venu, dok druga teorija ističe kako je plava boja prikaz patriotizma s obzirom da se na američkoj zastavi nalazi upravo kombinacija tih triju boja.

Otprilike polovicom 16. stoljeća brijačima je zabranjeno provoditi operacijske zahvate, iako su mogli u svojim radnjama nastaviti vaditi zube.

Tek u 19. stoljeću A. B. Moler otvara školu za brijače u Chicagu, što predstavlja prvu instituciju na svijetu koja je pružala formalno obrazovanje budućim barberima.

Pusti, pusti modu

Kao što se mijenjaju trendovi odjeće pa traperice na trapez zamjenjuju uske traperice, tako se mijenja i moda oblikovanja brade. U određenim razdobljima bili su zastupljeni određeni oblici brade. Primjer su zalisci koji su bili izuzetno popularni oko 1853. godine, puna brada 1892. te brkovi u razdoblju od 1917. do 1919. godine. Tzv. „val popularnosti brade“, koji obuhvaća rast i pad popularnosti puštanja brade, trajao je od 1842. do 1956. godine. Padu popularnosti brade zasigurno je pridonijelo otkriće Kinga C. Gillettea početkom 20. stoljeća – sigurni brijač koji je bilježio astronomsko visoke brojeve prodaje.

Može se reći kako smo trenutačno u novom valu popularnosti brade. Osim što sve veći broj muškaraca njeguje i brine o svojoj bradi, javlja se potpuno nova supkultura okupljena oko barbershopova.  Njega brade i kosekultura tattooa, lijepih odijela i dobrih motora neke su od odrednica nove supkulture. No, bez obzira pripadaju li joj, brojni muškarci izuzetno vode brigu o vlastitom izgledu – furaju duge, trodnevne ili pomno oblikovane brade tako da svaka dlaka ima svoje mjesto, a raznorazni preparati za njegu dlaka počinju zauzimati mjesto u kupaonskim ormarićima. Muški rod zaista mic po mic preuzima titulu „lutkica iz Trsta“.

Barbershopovi – esencija muškog hedonizma

Razlika u brijanju kod kuće i kod barbera je očita – odlazak u brijačnicu postao je sociokulturni moment prožet hedonističkim pristupom prema vlastitom tijelu. Osim što brijač posjeduje cijelu paletu preparata za njegu brade i kose, vještina i drugačiji pristup brijanju osiguravaju modernom muškarcu veću razinu zadovoljstva.

Tako ćete se, ukoliko odete kod brijača, susresti s primjenom toplih i hladnih ručnika prije i nakon brijanja. Funkcija toplog ručnika primarno je da otvori pore na koži, što smanjuje rizik od iritacije kože nakon brijanja. Kroz otvorene pore ulja namijenjena korištenju prije brijanja ulaze sve do folikula dlake, što ih dodatno omekšava i hrani. Toplina omekšava kožu i priprema je za brijanje britvom, a jednako tako potiče i cirkulaciju. Osim kože, omekšavaju se i dlake, čime ih oštrica lakše presiječe te ne dolazi do „povlačenja“. Ne smije se zaboraviti ni psihološki aspekt toplog ručnika – koji osobu opušta i ostavlja je na nekoliko minuta samu sa svojim mislima. Neki brijači znaju staviti na ručnik i nekoliko kapi eteričnog ulja, tako da ne da se opušta samo toplina, nego i miris ugodan ljudskim osjetilima.

Hladan ručnik stavlja se po završetku brijanja, a njegova funkcija je suprotna funkciji toplog ručnika. Ručnik natopljen vodom vadi se direktno iz hladnjaka i stavlja na svježe obrijano lice. Zatvarajući pore smanjuje se vjerojatnost ulaska bakterija i razvoja iritacije ili infekcije. Također, koža se hladi, a antiseptičko sredstvo u koje je namočen ručnik dezinficira svježe obrijano lice.

Što je ljepota bez zdravlja?

Iako se u brijačnicama vodi briga o higijeni, tu je brigu potrebno voditi u istoj mjeri i kod kuće. Veliki broj muškaraca prilikom brijanja kod kuće koristi aftershave kao antiseptik i pazi na higijenu britvice i „radnog“ prostora. No, što u trenucima između dva brijanja? Koliko se muškarci obaziru na vlastitu bradu?

Znanstvenici su proveli istraživanja kako bi dobili informacije o higijeni brade. Otkrili su kako su upravo one dom brojnim mikroorganizmima, među kojima se mogu naći i patogeni oblici ukoliko higijena nije na zadovoljavajućoj razini. Tako je jedno istraživanje pokazalo kako na bradi ima više bakterija nego što ih imaju psi na svojim dlakama. Tome zasigurno pridonosi činjenica da osobe refleksno dodiruju vlastito lice, a tako i bradu, čime prenose bakterije i ostale mikroorganizme iz vlastite okoline. Osim toga, brojni mikroorganizmi se prenose zrakom (točnije u obliku aerosola), stoga se još lakše „nasađuju“ na bradu.

Najčešća bakterija koje nastanjuje bradu je Staphylococcus aureus, inače bezopasna bakterija, osim u trenucima kada kroz porezotinu može „ući“ u tijelo i izazvati infekciju. Rod Enterococcus obuhvaća bakterije koje inače nastanjuju probavni sustav zdravih osoba kao sastavni dio crijevne mikroflore, no poznate su i po uzrokovanju infekcija mokraćnog sustava. Važno je naglasiti kako su one također pronađene na bradi muškaraca, s naglaskom na vrstu Enterococcus faecalis.

Briga o vlastitom izgledu i obliku brade svakako je poželjna, no jednako je tako poželjno i voditi brigu o njezinoj higijeni. Odabirom pravog preparata za redovito dezinficiranje brade osim lijepog, muškarci si mogu osigurati i zdravi izgled vlastitih dlaka.

Octenisan losion za pranje – saveznik u higijeni brade

Antiseptici su skupina spojeva koji se primjenjuju direktno na kožu i/ili sluznice s ciljem da smanje rizik od naseljavanja mikroorganizama i pojave infekcije ili s ciljem da tretiraju postojeće infekcije.

Octenisan je losion za pranje kože i vlasišta s dodatkom antiseptika oktenidina i alantoina za njegu kože i dlake. Oktenidini su nova generacija antiseptika koja se koristi na ranama, okolnoj koži i sluznicama kako bi se spriječio razvoj infekcije. Osim širokog spektra djelovanja, karakterizira ih brzi početak djelovanja unutar jedne minute od primjene te dugotrajan učinak u trajanju do 24 sata. Mogu se koristiti kao prevencija bakterijskih, virusnih i gljivičnih infekcija. Neutralnog su pH, bez boje i mirisa. Dodatak alantoin njeguje kožu i dlake.