Znate li koliko sati morate spavati u zavisnosti od godina i koje bolesti nedostatak sna može uzrokovati? Zapamtite ovo!

Znate li koliko sati morate spavati u zavisnosti od godina i koje bolesti nedostatak sna može uzrokovati? Zapamtite ovo!

Za osobe koje žive s kroničnim bolestima, dovoljan odmor je ključan za održavanje dobrog zdravlja. Neophodno je prilagoditi svoje obrasce spavanja njihovim specifičnim zahtjevima i dnevnim rutinama jer je svaki organizam poseban. Unatoč tome, postoje opće smjernice o preporučenom trajanju sna koje su prikladne za različita razdoblja života.

  • Evo nekoliko prijedloga za poboljšanje kvalitete sna: Preporučeno trajanje spavanja za različite dobne skupine je sljedeće: novorođenčad (0-3 mjeseca) treba spavati 2-5 sati popodne, dojenčad (4-11 mjeseci) treba spavati od 12-15 sati, mala djeca (1- 2 godine) trebaju spavati od 11 do 14 sati, predškolci (3-5 godina) trebaju spavati od 10 do 13 sati, djeca školske dobi (6-13 godina) trebaju spavati 9-11 sati, tinejdžeri (14- 17 godina) trebaju spavati 8-10 sati, mladi (15-25 godina) trebaju spavati 7-9 sati, odrasli (26-64 godine) trebaju spavati 7-9 sati, a osobe starije od 65 godina trebaju spavati najmanje 7-8 sati.

Pravilan san od iznimne je važnosti za opću dobrobit. Simptomi depresije mogu se pogoršati nedosljednim obrascem spavanja. Osim toga, nedovoljno sna može dovesti do glavobolje i ometati rad neurotransmitera kao što je serotonin. Rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 povećava se prekomjernom količinom sna.

  • Slično tome, bol u leđima može se pripisati produljenim razdobljima neaktivnosti tijekom spavanja. Kada je riječ o pretilosti, prekomjerna količina sna može imati štetan učinak na vaš metabolizam, što dovodi do skladištenja energije kao masti. Osim toga, otkriveno je da produljena razdoblja sna potencijalno povećavaju vjerojatnost razvoja srčanih bolesti. Uspostava redovitog rasporeda spavanja ključna je za njegovanje zdravih navika spavanja.

Važno je dosljedno se pridržavati ovog rasporeda. U slučaju da se probudite umorni, pomladite se tuširanjem i nekom vrstom tjelesne aktivnosti. Rehidracija tijela konzumiranjem vode nakon buđenja učinkovit je način nadoknade izgubljene tekućine.

  • Važnost sna ne može se precijeniti kada se radi o očuvanju našeg općeg blagostanja, kako fizičkog tako i mentalnog. Pridržavanje preporučenih obrazaca spavanja i njegovanje zdravih navika spavanja može uvelike poboljšati kvalitetu života i smanjiti vjerojatnost raznih zdravstvenih komplikacija.

BONUS TEKST:

Otkrijte osnovna znanja koja svaka žena starija od 30 godina mora posjedovati kako bi njegovala sreću u svom životu. Uštedite novac tako da ne ulažete u cipele, jer se muškarci više fokusiraju na svoja stopala nego na obuću.

Nadalje, nemojte dopustiti da vas itko uvjerava da dob ograničava vaše sposobnosti; umjesto toga, potražite inspiraciju u svim aspektima života., digitalna platforma privlači zajednicu žena od 60 i više godina. Ovaj internetski prostor služi kao izvor motivacije i nudi smjernice o raznim temama uključujući modu, ljubav, ljepotu, zdravlje, pa čak i intimnost. Margaret Manning, kreatorica te web stranice, razmišlja o svojoj prošlosti i priznaje aspekte kojima bi u mladosti pristupila drugačije.

Posebno ciljajući na žene starije od 30 godina, ručno je odabrala zbirku motivacijskih životnih smjernica. Imajte na umu da vaše postojanje nije trening… već veliki debi! Prihvatite transformacije koje prate godine koje prolaze. Zagrlite sebe. Vaše godine su samo brojčana vrijednost koja nema nikakvu moć nad vašim identitetom. Otkrijte zabavu koja vam donosi radost i ispunjenje.

Bavljenje takvim aktivnostima omogućit će vam da se oslobodite monotonije svakodnevice. Uvijek je bitno biti iskren prema sebi. Iako može predstavljati izazove, dugoročno je neosporno korisno. Zanemarite sve predodžbe koje društvo može imati o procesu starenja. Umjesto da se uzrujavate zbog neizbježnog prolaska vremena, svoju brigu usmjerite prema izbjegavanju monotonije koja ga može pratiti.

Neprestano tražite izvore inspiracije. Uključite se u istraživanje znanja, uronite u književnost i krenite na putovanja na nova mjesta. Investirajte u bezvremensku odjeću. Privlačnost klasične mode nikada ne jenjava. Uštedite novac kada je u pitanju obuća jer muškarci obično malo pažnje posvećuju cipelama; umjesto toga, fokusiraju se na vlastita stopala. Preporučljivo je suzdržati se od gomilanja nepotrebnih stvari i umjesto toga razbaciti svoje stvari.

Prepoznajte i divite se svojoj jedinstvenoj ljepoti, jer svaka žena posjeduje svoju individualnu ljepotu. Izbjegavajte prekompliciranje stvari i umjesto toga se usredotočite na jednostavnost. Pokažite svojoj obitelji ljubav i odnosite se prema njima s istom ljubaznošću i poštovanjem koje želite za sebe. Idealan trenutak za imati djecu nije unaprijed određen. Kad vaše srce istinski žudi za njima, tajming postaje savršen. Važno joj je da prema drugima, kao i prema sebi, pokazuje razumijevanje i suosjećanje.

Razvijanje sposobnosti davanja oprosta je ključno. Budite oprezni pri odabiru užeg kruga suputnika. Osigurajte da među njima nisu uključeni oni koji posjeduju negativne namjere ili kvalitete. Uvijek dajte prioritet dobrobiti svojih najmilijih, jer će oni zauvijek ostati postojan sustav podrške, nepokolebljiv u svojoj pomoći pod bilo kojim okolnostima. Pobrinite se da nikada ne podlegnete snu gažeći ljutnju prema sebi ili drugima.

Neka vam postane navika redovito izražavanje ljubavi prema najbližim prijateljima i članovima obitelji. Umjesto da razmišljate o stvarima koje su izvan vaše kontrole, usmjerite svoje vrijeme i energiju na produktivnije napore. Potrudite se da pravilno njegujete svoju kožu i pronađite radost u smijehu kad god je to moguće. Imajte vjere u vlastitu intuiciju. Izbjegavajte govoriti negativno o sebi. Suzdržite se od takvih misli. Izbjegavajte internalizirati sve s čime se susrećete

. Umjesto da težite besprijekornosti, prigrlite svoju individualnost. Povremeno prihvatite vodstvo svog unutarnjeg djeteta i dopustite mu da vam služi kao mentor. Utjelovite duh ratnika, stječući vještine snalažljivosti i samopouzdanja. Dopustite sebi da vas vodi bilo što osim straha dok plovite kroz život. Kontinuirano težite osobnom rastu u svim aspektima – mentalnom, fizičkom i duhovnom. Odbijte dopustiti da vas itko uvjeri da su godine prepreka, bilo da je prestar ili premlad.