МAJKO, IZDAO SAM SEBE!" Riječi Novaka Đokovića koje i dalje proganjaju Dijanu: Probudio se iz narkoze i…

МAJKO, IZDAO SAM SEBE!" Riječi Novaka Đokovića koje i dalje proganjaju Dijanu: Probudio se iz narkoze i…Novak Đoković je najbolji teniser svih vremena. I čovjek od riječi. Neko ko ne odstupa od svojih principa, ma koliko ga skupo oni koštali. Zbog toga mu je izuzetno teško palo kada je morao na operaciju lakta…

Srpski teniser je zbog lakta napravio i najdužu pauzu u karijeri – propustio je cijelu drugu polovinu sezone 2017. godine. A kada je konačno isprobao sve druge opcije, zbog te povrede je morao na operaciju početkom 2018.

– Posljednje dvije godine vučem ovu povredu, a tokom tog vremena sam viđao mnoge doktore. Istina je da je bilo različitih mišljenja, dijagnoza, sugestija… Nije mi bilo lako da izberem kojim ću putem da idem i šta da radim. Prošle sezone sam potrošio šest mjeseci u nadi da ću se poptuno oporaviti, ali nažalost osjećam i dalje bol – saopštio je tada Novak.

– Prije nekoliko dana sam prihvatio da napravim malu medicinsku intervenciju na mom laktu. Izgleda da sam na dobrom putu do potpunog oporavka. Ovo je djeluje kao dobar put, moram da kažem. Puno učim i zahvalan sam na tome. Uvijek sam se brinuo o svom tijelu i tražio najprirodnije načine za liječenje, a moje tijelo me je nagradilo sa nekoliko nevjerovatnih godina na turu. Pozitivan sam i uzbuđen, pratim svoj opravak tako da mogu da se vratim na mjesto koje najviše volim, na teren.

Teško je sve to tada palo Đokoviću, koji je pokušavao da pronađe rješenje da se izbori sa problemom bez odlaska kod hirurga.

– Imao sam sreću da nisam bio bolestan ili povrijeđen često u svojoj karijeri. Najteže mi je bilo sa laktom. Jedan sam od najkonstantnijih tenisera svih vremena i uspio sam da održim svoje tijelo zdravim. To je za mene dokaz da radim prave stvari. Zaista sam duboko razmišljao o tome i morao sam da se operišem. Ali jesam pogriješio u nekim stvarima oko toga. Nisam mom laktu dao dovoljno vremena da se oporavi i uzimao sam lekove protiv upala, što sam naravno izbjegavam. Tada mi je kratkoročno to pomagalo – rekao je Novak tada u intervjuu za “L’Ekip”.

– Došao sam do momenta kada mi je tijelo reklo: ‘Ok, nema više pokušaja. Ne možeš više ni da serviraš’. I otišao sam kod jednog od najboljih hirurga na svijetu. Uradio je odličan posao i jako sam mu zahvalan na tome. Bio sam uplašen, ja ne volim hirurge. Nadam se da ih neću vidjeti više nikad u životu i radim sve da tako bude. Moje tijelo je moj alat, moja osnova. Kao vrhunski sportista moram da se brinem o njemu kako bih bio konstantan. Tokom godina sam zbog svog tijela imao mnogo uspjeha i zahvalan sam na tome što sam mogao da se oporavim tako brzo poslije bitnih mečeva.

Njegova majka Dijana je nekoliko godina kasnije otkrila šta se dešavalo u bolnici. 

– Novak je stalno u potrazi za nekim novim saznanjima. Nešto što nama, što bi rekli smrtnicima, nije dostupno, nije blisko. Ishrana, terapije, alternativne metode, njega to zanima. Nije pobornik klasične medicine, što je već poznato, ali je imao jednu epizodu kada je morao da se operiše – počela je ona otkrivanje nepoznatih stvari u emisiji „Dok anđeli spavaju“. 

Onda je pojasnila šta se desilo u trenutku kada je taj medicinski zahvat bio gotov. 

– Kada se probudio iz narkoze, rekao mi je da je izdao sebe. Objasnila sam mu da je uradio ono što je morao, i da je, ako misli da nastavi da igra, to bilo neophodno. Probao je alternativne metode, sve što mu je bilo dostupno, ali ništa nije dalo rezultata. Novak je jednostavno protivnik toga, ne voli lijekove, ne voli da svašta unosi u organizam. Znatiželjan je, sve što mu dođe pod ruku čita, obrazuje se… Eto, i ta ishrana, ne znam da li bi meni ili nekom drugom prijala, ali njemu odgovara. I ne mogu ništa da kažem, jer mi je zatvorio usta svojim rezultatima. To što smo mi navikli na meso i što vjerujemo da je jedini izvor proteina on je dokazao da nije – rekla je mama Dijana potpuno iskreno.

Švajcarski mediji su prenijeli nešto više detalja o hirurškom zahvatu i oni su sve ostavili bez teksta. Naime, Novak se samo nekoliko dana nakon zahvata našao u teretani kako bi se spremao za nastavak sezone.

Nema čovjeka koji se barem jednom nije zapitao kako je moguće da se tolikom brzinom oporavlja, ali su dodatno ostali u šoku nakon što su švicarski mediji iznijeli zanimljive podatke o njegovoj operaciji. Vrlo brzo poslije intervencije, srpski teniser je radio tri sata nakon čega je zaključeno da je sa njegovim laktom sve u redu. 

Zbog optimističnih vijesti Novak se brzo i vratio na teren, ali je takmičenje na mastersima u Indijan Velsu i Majamiju završavao u drugom kolu.

– Činilo mi se kao da igram prvi meč u karijeri. Veoma čudno, nisam se uopšte dobro osjećao – kratko je i slikovito opisao meč u kojem ga je pobjedio Taro Danijel.

Između redova, Novak je priznao da je požurio sa povratkom na teren i da 48 dana pauze od poraza u Melburnu od Hjeona Čunga i izlaska na duel sa kvalifikantom u Indijan Velsu – nije bilo dovoljno.

– Tako je, kako je… Vidite, očigledno je da mi nedostaje tenis. S jedne strane, imam potrebu da se takmičim. Nedostaje mi da budem na terenu. To je sve važna stvar u mom životu… Zahvalan sam što sam bio na terenu tako brzo poslije povrede, ali istovremeno se uopšte ne osjećam dobro. Nije ni trebalo da budem ovde, operisao sam se prije pet, šest nedjelja, tako da nije bilo očekivanja ovde. Nedostaje mi takmičenje, ali moram da razgovaram sa timom i da smislimo strategiju kako ćemo dalje.

U svemu tome, pronašao je i motiv za dalje.

– Bog nam uvijek zada neki izazov kada ga najmanje očekujemo. Uvijek postoji nešto dobro u svemu, za sve postoji razlog – rekao je Đoković

Tu 2018. godinu je Đoković završio sa skorom 53-13 i osvojene dvije grend slem titule – trijumfovao je na Vimbldonu i US Openu, prvi put u karijeri podigao je pehar u Sinsinatiju, a uz sve to je slavio i u Šangaju. 

(Izvor: Sport.blic.rs)