Novinari posjetili mjesto Schumacherove nesreće: "Zašto je to uradio baš tada"?
Novinar Jens Gideon snimio je pet epizoda podcasta “Schumacher. Historija jedne ikone” o životu najvećeg vozača Formule 1 svih vremena, a tim povodom posjetio je i mjesto nesreće gdje je legendarni Schumi nastradao tokom skijanja. Njemački novinar je s belgijskim kolegom odskijao rutu na kojoj je Shumacher doživio nesreću 2012. godine, a zaključak je veoma jasan.

“Osjećam se nelagodno, ovo je vrlo posebno mjesto”, rekao je Gideon, a njegov kolega dodao:

“Na takav dan, s tek malo svježeg snijega, ne vozi se po ovakvoj stazi. Zašto je to uradio?”

Prema riječima njegovog kolege, sve što je moglo poći po zlu je pošlo naopako. Schumacher je poznavao skijalište kao svoj džep, jer su on i njegova porodica imali su kuću u blizini staza, ali bez obzira na sve desila se tragedija.

André, instruktor skijanja koji je stigao na mjesto nesreće, raspitivao se okolo šta se desilo i zaključili su da je Schumacher vjerovatno zakačio skiju za kamen i udario glavom od drugi kamen.

Uvodna epizoda, “Ride into the Dark”, fokusira se na to kakva je bila borba za Schumacherov život i kako se osiguralo da senzacionalistički novinari ne upadnu u bolnicu u Grenobleu gdje je prebačen.

Tematizira se i kako je nakon borbe za njegov život počela borba za njegovo dostojanstvo i kako se porodica Schumacher držala maksime koju je Michael oduvijek primjenjivao: “Ono što je privatno je privatno”.

“Naravno da bih volio znati kako je Schumacher. Ali, nemam pravo da znam. I ovo treba da bude jasno unaprijed: Ovaj podcast nije o tome”, rekao je autor serije u prvoj epizodi.

Tako se ni poslije ove emisije u koju je uloženo mnogo novca i vremena neće se saznati u kakvom je sada stanju najbolji vozač F1 ikada.

Sve epizode “Schumacher. Hstorija jedne ikone” dostupne su besplatno u ARD audio biblioteci. Petodijelna TV dokumentarna serija “Biti Michael Schumacher” također će biti dostupna u ARD media biblioteci od 14. decembra.

 

(Klix.ba)