ECOWAS će u četvrtak održati summit po pitanju što učiniti s Nigerom čija je vojna hunta prkosno odbila njihov ultimatum, u glavni grad Nigera stigla zamjenica američkog državnog tajnika Victoria Nuland
Zapadnoafrički čelnici iz bloka ECOWAS zakazali su summit za četvrtak kako bi raspravljali o činjenici da je vojna hunta u Nigeru odbacila njihov ultimatum. Podsjetimo, pučistima u Nigeru poručili su da moraju do ponedjeljka (7. kolovoza) vratiti na vlast svrgnutog predsjednika ili da riskiraju i mogućnost vojne intervencije. No, vojna hunta je odbacila ultimatum poručivši da imaju narod na svojoj strani i da su spremni braniti svoju zemlju od svakog agresora.

ECOWAS nije izravno odgovorio, ali je u ponedjeljak priopćio da će se održati summit u četvrtak na kojem će se raspravljati o situaciji. Iz Europske unije i SAD-a rekli su da će to omogućiti više vremena za posredovanje.

Vršiteljica dužnosti zamjenice državnog tajnika SAD-a, Victoria Nuland, stigla je u ponedjeljak u glavni grad Nigera, Niamey, na, kako kaže, “iskrene i teške” razgovore s višim dužnosnicima hunte. “Prilično su čvrsti u svom stavu o tome kako žele nastaviti, a to nije u skladu s Ustavom Nigera”, rekla je novinarima u ponedjeljak kasno telefonom prije nego što je napustila Niamey. “Bilo je teško danas, bit ću iskrena”, rekla je.