Enisa Klepo uoči protesta: Osjećam se bolje, iznenađena sam ogromnom podrškom
Nakon brutalnog premlaćivanja radnice Enise Klepo iz Jablanice, a koja je prijavila svog nekadašnjeg poslodavca za nanošenje teških fizičkih povreda, sutra, 9. augusta, održat će se mirni protesti.

Podsjećamo, uposlenicu Enisu Klepo 1. augusta, brutalno je pretukao A. Dž., vlasnik hotela “Jablanica” koja je tražila da joj isplati zarađenu platu. Ona je zadobila dva prijeloma, na lijevom oku i na jagodičnoj kosti.

U ispovijesti za portal Radiosarajevo.ba rekla je da se psihički ne osjeća najbolje, a da je zdravstveno koliko-toliko stabilno.

Danas, osam dana nakon nemilog događaja, za Radiosarajevo.ba kaže da se osjeća bolje.

“Doktori su zadovoljni kako se oporavljam, sada sam malo bolje. Za dva dana moram opet na kontrolu oka, ali sve u svemu, dobro je”, govori nam Klepo.

Za srijedu, 9. august, su najavljeni protesti, a dolazak su najavili udruženja iz Jablanice, Konjica, Sarajeva, Mostara… Dolazak je najavila i gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, koja je u kontaktu sa Enisom Klepo. 

“Iznenađena sam ogromom podrškom koju danima dobijm. Ne smijem konetirati slučaj jer je u toku postupak. Ono što mogu reći jeste da sam iznenađena brojem poruka i poziva koje sam dobila. U isto vrijeme sam i sretna i tužna. 

Podrška dolazi sa svih strana i od onih koje ne poznajem. Neću prisustvovati sutrašnjim protestima jer nisam spremna izaći u javnost još uvijek. Hvala svima koji mi pružaju podršku, a ja ću istrajati u svome, da pravde bude i odgovorni da plate”, govori nam Klepo.

Podršku Enisi Klepo pružila su brojna udruženja, među kojima je i Ženska mreža BiH koja je pozvala građane BiH na skup u Jablanici.

“Da li ste ovoga ljeta krenuli putem juga i svratili do Jablanice? Da li znate gdje je Jablanica? Da li znate po čemu je Jablanica svjetski poznata? Da olakšamo – Jablanica nije poznata samo po Bitki na Neretvi, susretu antifašista, niti specijalitetima koji se nude u lokalnim restoranima. Nije poznata samo kao turistička destinacija, raskrsnica između zapada i juga.

Poznata je, nažalost, trenutno i po tome što u Jablanici tuku one koje zatraže svoju pošteno zarađenu platu”, navodi se između ostalog u pozivu.

Na društvenim mrežama se oglasio i bh. glumac Dragan Marinković Maca. Prenio je status Zinke Kadić.

“Ovako izgleda radnica hotela kada se usudi da zatraži isplatu mizerne plate koju je pošteno zaradila. Povrede joj je nanio ‘veliki gazda’ A. Dž. Šta možemo mi učiniti? Možemo mnogo toga. Pozivam svoje, prije svega, sugrađanke da pokažu bar mrvu ženske solidarnosti pa u što širem luku zaobilaze ovu kuću strave gdje su radnici na sve moguće načine maltletirani”, naveo je između ostalog Dragan Marinković Maca.

Reagovao je i načelnik Jablanice Damir Šabanović (SDP) koje objavio svoju reakciju na Facebooku. 

“Nasilje nikad i ni u kojem obliku ne smije i ne treba da postoji, a odgovor na njega mora biti brz i oštar.

Ja najoštrije osuđujem događaj u kojem je teško pretučena naša sugrađanka i očekujem da policija i tužilaštvo urade sve kako bi se odgovorna osoba kaznila”, naveo je Šabanović, prenosi Radiosarajevo