Jednu ženu su pitali:

Jednu ženu su pitali:

“Da li vas muž čini sretnom?”

U tom trenutku muž se uspravio, ponosno. Znao je da će njegova supruga reći DA, jer se nikada ni na šta nije žalila.

Međutim, supruga je na pitanje odgovorila glasnim “NE”:

“Ne, suprug me ne čini sretnom”.

Muž je bio zbunjen, ali njegova supruga je nastavila:

“Moj suprug nikada nije i ne čini me sretnom. Sretna sam. A da li sam sretna ili ne, ne zavisi od njega; Ja sam jedina osoba od koje zavisi moja sreća.

Odlučila sam da budem sretna u svakoj situaciji iu svakom trenutku svog života, jer da moja sreća zavisi od drugih osoba, stvari ili okolnosti na Zemlji, imala bih ozbiljnih problema.

Sve se u ovom životu neprestano mijenja: čovjek, bogatstvo, moje tijelo, klima, radosti, prijatelji, moje fizičko i mentalno zdravlje. Mogla bih beskrajno da nabrajam…

Trebala bih biti sretna šta god da se desi. Imala puno ili malo, sretna sam! Izlazim li u grad ili ostajem kod kuće? Sretna sam! Bila bogata ili siromašna, sretna sam!

Udata sam, ali već sam bila sretna i kad sam bila sama.

Sretna sam zbog sebe.

Postoje ljudi koji kažu: „Danas ne mogu da budem sretan jer sam bolestan, jer nemam novca, jer je veoma vruće, jer je veoma hladno, jer me je neko vrijeđao, jer je neko prestao da me voli jer ja ne znam kako da volim sebe, jer me djeca ne čine sretnom, jer me prijatelji ne čine sretnom, jer je moj rad osrednji itd. ”

Volim svoj život ne zato što je moj život lakši od drugih, već zato što sam odlučio da budem srećna kao osoba. Sama sam odgovorna za svoju sreću.

Kad ovu obavezu oduzmem mužu ili nekome drugom, oslobađam ih tereta da me nose na svojim ramenima. To svima mnogo olakšava život”.