Kina nakon sudjelovanja na sastanku u Jeddahu poručila Rusiji: "I dalje ćemo zastupati neovisno i nepristrano stajalište o Ukrajini"

Kina nakon sudjelovanja na sastanku u Jeddahu poručila Rusiji: "I dalje ćemo zastupati neovisno i nepristrano stajalište o Ukrajini"Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi rekao je svom ruskom kolegi Sergeju Lavrovu u telefonskom razgovoru u ponedjeljak da će Kina i dalje zastupati neovisno i nepristrano stajalište o Ukrajini dok nastoji pronaći političko rješenje za to pitanje.

Wangovi komentari Lavrovu objavljeni su u priopćenju ministarstva vanjskih poslova u ponedjeljak u kojem se kaže da će Kina biti “objektivan i racionalan glas” na svim međunarodnim multilateralnim forumima te da će “aktivno promicati mirovne pregovore”.

Izjava je uslijedila nakon što je ministarstvo ranije u ponedjeljak priopćilo da su međunarodni pregovori u Saudijskoj Arabiji tijekom vikenda o pronalaženju mirnog rješenja ukrajinske krize pomogli “konsolidirati međunarodni konsenzus”.

Više od 40 zemalja, uključujući Kinu, Indiju, Sjedinjene Države i europske zemlje, ali ne i Rusiju, sudjelovalo je u pregovorima u Jeddahu koji su završili u nedjelju.