Konaković: Dodik je ponovo poslao neke nepotrebne poruke, žao mi je što nije tu da porazgovaramo

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković danas se nalazi u Mostaru gdje je otvoren privredni sajam. Nakon uvodnih izlaganja i pozdrava domaćina sajma i gostiju, Konaković se obratio medijima i govorio o najaktuelnijim političkim temama u državi.

Ministar vanjskih poslova se prvo osvrnuo na sajam, njegov značaj za ekonomiju BiH, ali i značaj saradnje i razmjene BiH sa ostalim zemljama, kako u regiji tako i u svijetu. Potom, izrazio je zadovoljstvo što su danas Trojka i HDZ imali priliku da zajedno nastupe na sajmu, prezentujući time novo lice bh. politike, “lice kompromisa, projekata, povećanja plata i brige o ljudima”. Ipak, kazao je da mu je žao što danas u Mostaru ne prisustvuje i Milorad Dodik, iako je bio najavljen. “Dodika nema, bilo bi dobro da počne sa integrativnim radnjama. Ponovo je poslao neke nepotrebne poruke, RS je entitet u BiH i jednako je važna kao FBiH. Žao mi je što nije bio tu da licem u lice porazgovaramo”, kazao je Konaković.Što se tiče nekih pitanja koja već duže vrijeme “vise u zraku” bh. politike, konkretno Izbornog zakona, Konaković kaže da oni ostaju pri zahtjevima od ranije.

“O dijelu izbornog zakonodavstva imamo ozbijne zahtjeve koje smo artikulisali u Neumu i tu su bili blizu konačnih rješenja. Dobar dio, ono što nas zanima, jeste ukidanje etničkog prefiksa, mogućnost da se Srbi iz FBiH, Hrvati i Bošnjaci iz RS biraju u Predsjedništvo, ukidanje etničkih prefiksa u Domu naroda i nadamo se da ćemo u dogledno vrijeme doći do rješenja”, poručuje Konaković.Prošle sedmice je otkazana sjednica Vijeća ministara na kojoj se trebalo razmatrati o Istočnoj interkonekciji, na šta je Dodik jučer odgovorio da ubuduće Vijeće ministara BiH neće raditi ako na dnevnom redu ne bude Istočna interkonekcija.

Dodik: Vijeće ministara BiH neće raditi ako na dnevnom redu ne bude Istočna interkonekcija
“Istočna konekcija je uredu, samo treba da dođe na Vijeće ministara jer ne može RS potpisivati ugovor sa Srbijom. Iznenađujuće je da on kaže ako ne bude istočna konekcija, neće biti ništa. Bit će Istočna, ali će biti i Južna interkonekcija, bit će i Zakon o VSTV-u, Zakon o vanjskim poslovima, ništa mi ne uslovljavamo ali zašto oni neće da prihvate i ove stvari?”, odgovor je Konakovića na Dodikove poruke, ali ujedno i pitanje političarima iz RS-a.”Oni se se ne snalaze u politikama dogovora, oni se puno bolje snalaze u politikama konflikta koje svakodnevno umaraju”, poručuje Konaković.