NAUČNICI ZANIJEMILI – OVO NIJE MOGUĆE! Istraživači pronašli masovne strukture usred džungle! “Zgrade, trgovi…”

Prethodno nepoznat drevni grad Maja otkriven je u džunglama južnog Meksika, saopštio je u utorak antropološki institut te zemlje (INAH), dodajući da je vjerojatno bio važno središte prije više od hiljadu godina.

Grad uključuje velike građevine piramidalnog oblika, kamene stubove, tri trga sa zgradama i druge strukture raspoređene u gotovo koncentričnim krugovima, saopštio je institut INAH.

Dodao je da je grad, koji je nazvao Okomtun – što znači “kameni stub” na jeziku Maja sa Jukatamo- vjerojatno bio važno središte nizijske regije polusostrva između 250. i 1000. godine.

Nalazi se u ekološkom rezervatu Balamku na poluotoku Jukatan i otkriven je tokom pretraživanja uglavnom neistraženog dijela džungle, većeg od Luksemburga. Potraga se odvijala između maja i juna ove godine, korištenjem tehnologije laserskog mapiranja iz vazduha.

Civilizacija Maja, poznata po svojim naprednim matematičkim kalendarima, prostirala se jugoistočnim Meksikom i dijelovima srednje Amerike.

Sukobi, različita savezništva, borba za prevlast i ratovi doveli su do njenog pada i prije dolaska španskih konkvistadora, u čijim je vojnim kampanjama posljednje  uporište palo u kasnom 17. vijeku.

Centralno područje nalazišta Okomtum smješteno je na uzvišenju i okruženo velikim močvarama, koje uključuje nekoliko piramidalnih struktura visokih do 15 metara, rekao je glavni arheolog Ivan Sprajc u izjavi.

Grad je imao i igralište. Igre s loptom prije španskih osvajanja, raširene po cijeloj regiji Maja, a sastoje se od prenošenja gumene lopte koja predstavlja sunce preko terena bez upotrebe ruku i provlačenja kroz mali kameni obruč. Vjeruje se da je igra imala važnu versku svrhu.

Sprajc je rekao da je njegov tim također pronašao centralne oltare u području bliže rijeci La Riguena, koji su možda služili ritualima zajednice, iako je potrebno više istraživanja kako bi se razumjele kulture koje su tamo nekada živjele.

Grad je vjerovatno nestao između 800. do 1000. godine, sudeći prema materijalima koji su pronađeni.