Očajni roditelji iz Čačka tvrde da je njihova kćerka Lela umrla zbog nebrige u bolnici: „Imala je rane po tijelu, ljekari su odbijali da razgovaraju sa nama“
Teška muka snašla je Danku i Radišu Tomaševića iz čačanskog sela Ježevica. Njihova kćerka preminula je prije dva dana u Kliničkom centru Kragujevcu, a oni su ubijeđeni, kako kažu, da im je dijete ubila nebriga u zdravstvenoj ustanovi.

„Prihvatili smo, boreći se detetu za život, a intervencija je izvedena otvaranjem glave. Međutim, sa patologije iz Beograda vratio se rezultat u kojem stoji, kako tvrde, da nema malignih ćelija a onda se ispostavilo da je drugi tumor potpuno iščezao, iako su nam tvrdili da njega ne smeju da diraju, jer je na jako nezgodnom mestu, dok su drugi otklonili. Naša ćerka je bila prilično dobro i pre i posle operacije i nismo primetili da je u teškom stanju. Situacija se zakomplikovala kada je dobila temperaturu i danima je vegetirala. Zaticali smo je nepresvučenu i ubeđeni smo da je preminula gladna i žedna. Vodu koju smo donosili nije pila jer smo obeležavali flašice, plašeći se da li će je neko napojiti. Na kraju nam je saopšteno da ona nije za neurološko odeljenje, već za interno i lekar nam je rekao da će ona biti prebačena tamo“, priča Radiša za RINU.

Njegova supruga Danka je očajna i ubijeđena da je njena ćerka preminula od nebrige. Slomljena od tuge kaže da ne mogu da se pomire da je njihovo dijete, nasmijana i dobra ćerka, ovozemaljski život završila kao biljka. Bol koji ih je snašao ni sami ne znaju kako podnose.

„Lekari su odbijali da razgovaraju sa nama, nismo uspeli ni sa kim da pričamo iako smo stalno to pokušavali, kao da su bežali od nas. Imali smo jednu medicinsku sestru koju smo poznavali i koja je krišom ulazila na odeljenje i pojila nam dete. U drugim momentima mislimo da ništa nije ni jela, ni pila. Prilikom poslednje posete kada smo bili kod naše Lele, ona je već imala otvorene rane po telu od ležanja i tada smo shvatili da niko u bolnici našem detetu nije ni prišao, da je presvuče i okupa. Uhvatile su je infekcija urinarnog kanala i klostridija i tako je preminula“, priča očajna majka Danka.

Oni ističu da ne krive nikoga, ali da žele da skrenu pažnju javnosti kako se ničijem djetetu u Srbiji nikada više ne bi dogodila ista sudbina.

„Sada je sve kasno, ali ovo činimo da skrenemo pažnju javnosti na nebrigu koju mogu doživeti tuđa deca koja zapadnu u ovakvu situaciju. Tražili smo obdukciju, ali da to urade stručni lekari u Beogradu, nikako u Kragujevcu. Međutim, oni su to bez našeg odobrenja uradili u Kragujevcu. Mi smo podneli tužbu, jer trudimo da je naše dete lečeno od tumora koji je i napisan kao uzrok smrti, a potvrđeno je da tumora nije ni bilo, a mi smatramo da je naša Lela umrla od infekcije i nebrige. Ako ima pravde to će se i dokazati i dobiće sudski epilog, jer hoćemo da znamo istinu i kako je naše dete preminulo“, kaže Radiša.

„Formiramo komisiju“

Iz UKC Kragujevac su se oglasili za „Blic“ gdje su kratko rekli da je pokrenuta istraga o Lelinoj smrti.

„U Univerzitetskom kliničkom centru Kragujevac, u toku je formiranje Komisije za unutrašnju kontrolu kvaliteta stručnog rada, čiji je zadatak da ispita sve aspekte lečenja L.T. iz Čačka. U međuvremenu, UКC Kragujevac neće biti u mogućnosti da se izjašnjava, dok ne budu poznate sve okolnosti u vezi sa lečenjem preminule pacijentkinje“, rekli su u UKC Kragujevac.

Inače, Lela Tomašević bila je izuzetan prosvjetni radnik i akademski slikar. Predavala je u četiri škole i to u Slatini, Zablaću, Atenici i OŠ „Ratko Mitrović”, a držala je časove i za talentovanu djecu u Domu kulture. Njene kolege kažu da je bila izuzetna osoba i jako posvećena djeci i svom pozivu. Iza nje su ostali roditelji i dvije sestre.

Oglasili se iz UKC Kragujevac

Iz UKC Kragujevac oglasili su se povodom ovog slučaja i otkrili da je u toku formiranje komisije za unutrašnju kontrolu kvaliteta stručnog rada.

„U Univerzitetskom kliničkom centru Kragujevac, u toku je formiranje Komisije za unutrašnju kontrolu kvaliteta stručnog rada, čiji je zadatak da ispita sve aspekte lečenja Lele T. iz Čačka“, kazali su za Telegraf.

Takođe, naveli su da UKC Kragujevac neće biti u mogućnosti da se izjašnjava, dok ne budu poznate sve okolnosti u vezi sa liječenjem preminule pacijentkinje.