OGLASIO SE ŽELJKO MITROVIĆ: Nastavljamo sa emitovanjem reality programa, samo nas 1 stvar može spriječiti

OGLASIO SE ŽELJKO MITROVIĆ: Nastavljamo sa emitovanjem reality programa, samo nas 1 stvar može spriječiti

Iako je jedan od prvih zahtjeva učesnika protesta “Srbija protiv nasilja”, koji su (naizgled) ispunili predsjednik i premijerka Srbije, Aleksandar Vučić i Ana Brnabić, da se u Srbiji prekine sa emitovanjem reality programa koji promoviše nasilje na televiziji Pink, čini se da su oboje obmanuli javnost.

Naime, iako su rekli da je Zadruga ukinuta, vlasnik Pinka ipak nema namjeru da to zaustavi, a kako kaže za Danas, jedino zakonska cenzura može da ga spriječi.

Nakon tragedija u Ribnikaru i okolini Mladenovca, dio javnosti je tražio da se sa televizija sa nacionalnom pokrivenošću ukinu reality programi koji promovišu nasilje i ljude iz kriminalnog miljea. Prvi na “udaru” je bio TV Pink, posebno uzimajući u obzir da je osumnjičeni za masovna ubista u Mladenovcu kao svog idola izdvojio osuđivanog kriminalca Kristijana Golubovića, koji je zlatnu slavu stekao upravo posljednjih godina učestvujući u reality programu na Pinku.

Pompezno je predsjednik Srbije najavio da će se taj reality ukinuti (iako mu je kraj sezone planiran u ovo vrijeme), ostavljajući u nedoumici širu javnost šta će se sa Zadrugom događati na jesen, kada obično kreće nova sezona. Kako stvari stoje, neće se desiti ništa, već će “nova sezona krenuti brže, jače, bolje”.

“Ako se ne uvede legalna cenzura, zakonskih prepreka za emitovanje nema”, poručio je Željko Mitrović za Danas.

A, ranije je – 8. juna – na društvenim mrežama napisao: “Na preporuku predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, donio sam odluku da u najkraćem mogućem roku, ne dužem od desetak dana, ukinem reality program Zadruga. Vjerujem da su jedinstvo Srbije i procjena predsjednika važniji od svake vrste interesa Pinka i mog ličnog interesa.”

Prethodno je Vučić izjavio da je razgovarao sa vlasnikom Pinka: “I zamolio sam ga i rekao mu da jedan dio građana Srbije smatra da reality nije dobra stvar i da ja znam kakav je njegov stav i gledalaca Srbije koji to gledaju, ali to je bila moja molba. Zamolio sam prije pre nego što se o tome razovara u okviru REM-a, zamolio sam ga da sam razmotri mogućnost da to ukine – da li će ili neće, to ćemo da vidimo.”

Ukidanje reality programa očigledno je bila dnevno-politička poruka vlasti s ciljem da se umire građani koji protestuju, ali vlasnik Pinka ne namjerava da prekine sa svojim najunosnijim projektom, najavljujući od nove sezone veća i produkcijski zahtjevnija ulaganja u nove projekte.