OVO TREBA DA ZNATE: Evo šta znači kada vam se pojave BELE FLEKE na gaćicama

Međutim, iz Muzeja vagine u Londonu ističu da ovu popularnu temu dame uglavnom zanemaruju i da dosta njih ne zna uzrok.

Higijena intimnih delova je veoma važna, kao i redovno menjanje donjeg veša. Međutim, to ne igra presudnu ulogu u pojavi izbeljenih mrlja na gaćicama.

„Zaista nas nisu ništa naučili o našem telu, to je stvarno nepravedno. Ostavili su nas da puno toga naučimo i shvatimo sami. Najčešće nas to na kraju plaši jer se bojimo da s nama nešto nije u redu, ali nam je previše neprijatno da govorimo o tome“, bio je jedan od komentara.

Iz Muzeja vagine ističu da je ovo sasvim normalna pojava te da nema mesta panici.

„Dobijamo puno povratnih informacija od ljudi koji nisu znali da se to događa ili zašto se to događa. Izbeljene mrlje na vešu nisu znak prljavštine ili loše higijene, to je nešto što se događa kada kiselost potpuno zdrave materice provede vreme u kontaktu s tkaninom, a to je posebno primetno na tamnijim tkaninama“, objasnili su iz muzeja.

Tokom života, nivo kiselosti materice varira te svaka životna faza sa sobom nosi određenu pH vrednost. Nivo kiselosti je obično oko 3,8 – 4,5 pH u godinama kada imate menstruaciju, a nešto iznad pre puberteta i nakon menopauze.

„Ovaj se sekret povećava tokom ovulacije i trudnoće zbog povećanja cervikalne sluzi „, dodao je ginekolog Aleks Eskander.

„U svetu u kojem se o vagini ne govori puno, nije iznenađenje što niko te podatke ne prenosi u školi ili kod kuće jer ni mnogi roditelji pa čak ni zdravstveni radnici ne znaju ove činjenice“, zaključila je Zoe Vilijams iz muzeja za IFLScience.