Pametni Zorro može tragati za nestalima kao 25 ljudi zajedno: ‘Neustrašiv je, a i Draco ga voli’

Zorro, dođi i sjedni, zapovjedi su koje je belgijski ovčar star dva i pol mjeseca već usvojio od svog vodiča Krune Stipetića, spašavatelja HGSS-a Stanice Ogulin i K-9 instruktora za potražne pse.  Nova njuška Stanice, kod Krune se nalazi tek tri tjedna no obojica su se odmah “bacili” na posao i započeli sa školovanjem za potražnog psa. Pred njima je dvogodišnji put obuke. Svakodnevno će trenirati po nekoliko sati po zahtjevnim vremenskim uvjetima i na različitim terenima. U uspjeh ne sumnjamo jer je Kruno istrenirao i psa Dracoa, jednog od najuspješnijih potražnih pasa koji sa Krunom već godinama neumorno traga za nestalim osobama u potražnim akcijama diljem zemlje. Kruno je već 30 godina pripadnik HGSS-a, a iako je i ranije imao pse, Draco mu je prvi pas licenciran za potrage. Taj put sada će nastaviti i sa Zorrom koji je nabavljen iz vrijedne donacije ogulinske tvrtke Bjelin.

– Psi su moj život. Iskrenija bića i prijatelja nisam doživio. Moja je volja i želja bila da se nabavi još jedan pas kako bi ga istrenirao za potražnog psa. Zorroa sam nabavio iz uzgajivačnice u Metkoviću, a ime je dobio u krugu moje obitelji, po izgledu, tamnoj njušci i karakteru jer je neustrašiv. Birao sam ga među deset štenaca iz legla. U dvosatnom testu kod njega sam uočio jako dobar karakter. Ne boji se prići, nema straha, uporan je i ima istaknuti plijenski nagon – govori nam Kruno dodajući da su se prvi tjedan privikavali jedno na drugo, te prošli prilagodbe na potrebe mladog šteneta, no najvažnije je da je Zorroa odlično prihvatio i Draco.

Sa štenetom će prvih nekoliko mjeseci raditi na socijalizaciji sa ljudima i ostalim životinjama te ga priviknuti na različite terene.

– Mora se priviknuti na vodu, na različite podloge terena, tako da može ići po kamenu, po limu…da ga ništa ne ometa jer HGGS puno radi u ruševinama i na njima vježbamo. One su jako zahtjevne i ako psi nisu priviknuti na različite podloge neće niti raditi u ruševinama. Tu ima metala, betonskih blokova. Kada dođe vrijeme započet ćemo s vježbama traženja. Za to mora imati plijenski nagon da bi volio igračku koja je primjerena za njegovu dob, a kada zavoli igračku nju koristimo za traženje i poslije za traženje ljudi. Naprimjer, markirant uzme igračku i sakrije se, a pas traži čovjeka zbog igračke. Ustvari samo traženje je njemu igra – objašnjava nam Kruno kako trenira pse za potrage dodajući da nakon dvogodišnje obuke i uvježbanosti Zorro mora položiti zahtjevnu licencu gorske službe da bi mogao pristupiti potrazi.

Trenirat će ga za potrage živih i smrtno stradalih osoba u šumi, u ruševinama, u lavini i na vodi, a planiraju ići i na polaganje međunarodne licence kako bi mogli sudjelovati i na međunarodnim akcijama potrage. Nakon školovanja Zorro će prvo morati položiti ispit poslušnost i test agresivnosti da bi mogao pristupiti licenci traženja.

Naime, svaki tim dobije tri sata kako bi pretražio 20 hektara terena šumskog predjela podijeljenog na tri sektora. U jednom od njih nalazi se živ čovjek, u drugome “mrtav”, a treći je prazan. Sve mora uspješno detektirati. Inače su potražni psi u HGSS-u nezamjenjiv resurs na terenu te uvelike pomažu prilikom akcija traganja i spašavanja jer jedan potražni pas može zamijeniti i do 25 ljudi. Kruno je sa Dracom dosada imao veliki broj uspješnih potraga, a Kruno napominje da su prilikom potrage pas i on tek mali segment organizirane potrage HGSS-a iza koje stoji tehnička oprema, voditelj potrage, dobra organizacija i saznanja o nestaloj osobi.

 

 2 Ukupno pregleda,  2 Ukupno pregleda