POSLJEDNJA FOTOGRAFIJA dječaka (7) koji je uskočio u krečnjački prah: Nasmiješio se i podigao palac, par minuta kasnije je preminuo
Sedmogodišnji dječak u Brazilu preminuo je nakon što se igrao u planini krečnjačkog praha ostavljenoj pored puta, koji ga je očigledno otrovao nakon što ga je udahnuo.

Na tragičnoj posljednjoj fotografiji malog Artura Emanuela Bitenkura vidi se kako on podiže palac dok sedi u gomili opasne supstance, koja se obično koristi u građevinarstvu i poljoprivredi, samo nekoliko minuta prije nego što mu je oduzela život 3. avgusta.

Dječak je hitno prevezen u bolnicu, ali je po dolasku mogla samo da se konstatuje smrt.

Artur je navodno skočio u toksičnu prašinu na porodičnom imanju u Ipirangi, Parana, u južnom regionu Brazila, prema listu Žornal Razao.

Ljekari su rekli da je Arturova iznenadna smrt posljedica udisanja praha, prenose lokalni mediji.

Njegova porodica objavila je njegovu posljednju sliku na društvenim mrežama kao počast, ali i kao upozorenje drugima.

– Ova fotografija je posljednja i snimljena je nekoliko minuta prije njegove tragične smrti, izazvane udisanjem krečnjaka, dok se igrao… Uspomene koje ću imati na tebe, moje drago dijete, uvijek će biti najljepše – napisao je dječakov ujak Romaldo Bitenkur.

Porodica je tvrdila da nije bila svjesna rizika od izlaganja krečnjaku u prahu, a lokalna policija pokreće istragu o smrti dječaka.

Brazilski institut za tehnološka istraživanja (IPT), kaže da prašina od krečnjaka može da izazove probleme sa disanjem i savjetuje ljudima da nose zaštitnu opremu ako rade sa njom.

IPT upozorava da prah krečnjaka može biti kancerogen, posebno kada mu je neko izložen u velikim količinama, i da može da izazove oštećenje pluća, izvijestio je Žornal Razao.

Krečnjak u svom zdrobljenom obliku veličine šljunka ne predstavlja opasnost po zdravlje ako se pravilno koristi i u odgovarajućim uslovima. Međutim, kada se dalje pretvori u prah ili prašinu, krečnjak može da oslobodi čestice koje mogu da budu opasne kad se udahnu.

Opasna čestica koja je prisutna u krečnjaku je kristalni silicijum dioksid koji se može udahnuti, poznat i kao kvarc. Kristalni silicijum dolazi u česticama 100 puta manjim od običnog zrna peska, prenosi Njujork post.

Udisanje kristalnog silicijum dioksida može dovesti do bolesti uključujući rak pluća, hroničnu opstruktivnu bolest pluća, bolest bubrega i silikozu.