RUSKINJE TRAŽE SRBE ZA MUŽEVE:SVE VIŠE OVAKVIH BRAKOVA U SRBIJI

RUSKINJE TRAŽE SRBE ZA MUŽEVE:SVE VIŠE OVAKVIH BRAKOVA U SRBIJI

Srbi su lepi, markantni, zavodljivi, pažljivi… Naizgled mačo muškarci, a u duši su nežni i pitomi“… „Na kom sajtu mogu da nađem neke fine Srbe. Bila sam u Crnoj Gori, upoznala jednog Srbina, opčinio me je, ali on je zauzet“…To je samo delić „vapaja“ na internet forumima preko kojih mlade Ruskinje izražavaju želju da se udaju za Srbina.

Međutim, taj trend je vremenom počeo da jenjava, nakon Putinovog dolaska na vlast. Stručnjaci takav preokret objašnjavaju poboljšanjem ekonomske situacije u zemlji i porastom životnog standarda. Danas Ruskinje, naročito one obrazovane i u velikim gradovima, ne žele da ograničavaju svoju slobodu, već da grade karijeru, putuju po svetu i vode aktivan društveni život. Psiholozi i sociolozi kažu da su se one emancipovale, i tvrde da Ruskinje sada sve kasnije ulaze u brak.

Istina, i dalje ima mnogo onih kojima su na prvom mestu tradicionalne vrednosti — kuća i porodica, ali i onih koje su „lovci“ na dobro situirane muškarce, koji bi trebalo da „reše sve njihove probleme“. Uostalom, kao i u svakoj drugoj zemlji u svetu.U Rusiji je godinama vladao trend da se devojke udaju za strance. Političari i stručnjaci za socijalna pitanja su glasno govorili o opasnom izvozu nevesti — hiljade i hiljade Ruskinja svake godine napuštalo je zemlju. Ženska bračna migracija kao socijalni fenomen pojavio se u Rusiji devedesetih godina prošlog veka, odmah posle raspada Sovjetskog Saveza i pada „gvozdene zavese“.

U zemlji se teško živelo, pa su ruske neveste mahom hrlile u inostranstvo u nadi da će tamo imati bolji život. U to vreme, iz zemlje su masovno odlazile visokoobrazovane žene, jer su udajom dobijale i šansu da negde na Zapadu rade u struci i uzgred nešto i zarade.