Schmidt podržao Memorijalni centar Srebrenica: "Istražiti prijetnje i procesuirati odgovorne"
Nakon što je Memorijalni centar Srebrenica objavio Izvještaj o negiranju genocida u Srebrenici 2023. godinu koji je zabilježio 90 slučajeva negiranja genocida, uslijedile su prijetnje uposlenicima MC Srebrenica.

Portal Despotovina na svom Facebook profilu objavio izvještaj Memorijalnog centra, a njegove zaposlenike nazvao ‘ustašama’. Branimir Kojić, predsjednik Skupštine Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila RS, je posljednjih nekoliko dana pokrenuo hajku na Memorijalni centar, ponovo negirajući genocid.

Tim povodom oglasili su se iz Ureda visokog predstavnika u BiH (OHR), a visoki predstavnik Christian Schmidt je pozvao pravosudne institucije da ispitaju ove napade.

“OHR poziva nadležne organe za provodenje zakona i pravosudne institucije da temeljito istraže prijetnje i pokušaje zastrašivanja usmjerenje ka uposlenicima Memorijalnog centra Srebrenica, te procesuiraju odgovorne.

Nikakve prijetnje niti pokušaji zastrašivanja ne mogu izmijeniti činjenice o srebreničkom genocidu i patnjama žrtava genocida i njihovih najmilijih. Negiranje i iskrivljavanje tih činjenica je neprihvatljivo i sramotno. Rad Memorijalnog centra na čuvanju sjećanja na žrtve genocida, skupa sa prihvatanjem utvrđenih činjenica o srebreničkom genocidu i ratnim zločinima počinjenim u BiH, od suštinskog je značaja za pomirenje u bh. društvu. Pomirenje dolazi sa prihvatanjem istine”, naveli su.

Zatim su pozvali sve da se suzdrže od zapaljive retorike ili postupaka koji ne doprinose miru i pomirenju, te izgradnji mirne i prosperitetne budućnosti za sve u Bosni i Hercegovini.

“Izmjene Krivičnog zakona BiH koje je donio moj prethodnik Valentin Inzko ostaju na snazi i bit će primijenjene”, navodi se u saopćenju OHR-a, prenosi Radiosarajevo