SLADIĆ SE OGLASIO! VRHUNAC TOPLOTNOG VALA U PETAK: A onda slijedi nagli prekid

Toplotni val koji zahvatio Bosnu i Hercegovinu danas je donio visoke temperature u BiH. Poznati bosanskohercegovački meterolog Nedim Sladić oglasio se na svom zvaničnom Facebook profilu te kazao šta nas očekuje u narednom periodu. 

“Vrhunac prvog vala vrućine ovog ljeta očekujemo u petak, 23.06.2023. uz najviše dnevne temperature zraka od 32 do 36, lokalno na jugu, sjeveroistoku i istoku zemlje i do 38 °C. Nagli prekid vrućine obilježit će izražena hladna fronta sa sjeverozapada s kojom će nažalost biti i lokalno izraženijih nevremena na sjeveru i sjeveroistoku Bosne u petak navečer, no nadati se i bez veće materijalne štete s obzirom na vrlo izražene parametre nestabilnosti – heličnost, potencijalnu vrtložnost, snažnu silu uzgona te snažnu toplotnu energiju pri podlozi. Naglu temperaturu promjenu svi ćemo osjetiti – u subotu za 10 do 15 °C hladnije u odnosu na petak u većem dijelu Bosne, dok na jugu Hercegovine je ona slabije izražena – za oko 5 °C niže vrijednosti u odnosu na kraj radne sedmice gdje će ostati vrlo toplo pa i vruće”, kazao je Sladić.

Građani na ulicama Sarajeva koriste se raznim metodama za rashlađivanje, a naš fotograf zabilježio je neke trenutke.

Ljekari savjetuju da se ne izlazi bez prijeke potrebe između 10 i 17 sati, a ako već morate, onda obucite odjeću od prirodnih materijala, stavite šešir ili kačket, sunčane naočale, kremu sa zaštitnim faktorom, i prije nego krenete popijte malo tečnosti. Vodu uvijek nosite sa sobom, ali nemojte ni pretjerivati sa unošenjem tečnosti.

Hroničnim pacijentima se naglašava da redovno uzimaju terapiju jer toplinski valovi često dovode do naglog pogoršanja zdravlja i kod zdravih i kod osoba sa hroničnim oboljenjima.

Glavni neprijatelji našeg organizma su sunčanica i toplotni udar koje su tokom posljednjih godina znatno u porastu zbog klimatskih promjena i globalnog zagrijavanja.