Snažne oluje pogodile istok Amerike, najmanje dvoje poginulih
Veliki dio istoka SAD-a jučer je pogođen snažnim olujama koje su odnijele najmanje dva života, ostavile stotine hiljada stanovnika bez struje i otkazale ili odgodile hiljade letova.

Upozorenja o opasnim vremenskim uslova poslana su milionima ljudi. Upozorava ih se na moguća tornada, snažnu kišu i vjetrove te tuču uz gotovo cijelu istočnu obalu SAD-a, od savezne države Alabame do New Yorka.

Nacionalna meteorološka služba (NEWS) predviđa “umjeren rizik” od opasnih oluja, s udarima do 130 kilometara na sat.

“Pazite na vremenske prilike i pobrinite se da imate nekoliko načina za primanje upozorenja”, objavio je NWS u Baltimoreu i Washingtonu ranije u ponedjeljak.

Iako je velika opasnost od vremenskih nepogoda popustila do kasnih večernjih sati, neka su područja zbog kiša i dalje suočena s potencijalnim poplavama.

NWS je upozorio na poplave u Washingtonu i gradovima Arlingtonu i Alexandriji u susjednoj Virginiji. U toj saveznoj državi je zabilježena tuča velika do 11.5 centimetara u promjeru.

U Alabami je 28-godišnjak poginuo u udaru groma na parkiralištu, prenosi lokalna stanica ABS. U Južnoj Karolini je poginuo 15-godišnjak kojeg je ispred kuće pogodilo padajuće drvo, prenosi lokalni CBS.

Jutros je bez struje bilo gotovo 600 hiljada potrošača na istočnoj obali, od Pennsylvanije do Georgie, pokazuju podaci stranice PowerOutage.us.

U ponedjeljak je otkazano više od 1700 letova, a više od 8000 je odgođeno, stoji na stranici FlightAware.

Oluje na istoku SAD-a događaju se dok je velik dio juga, uključujući savezne države Teksas, Louisianu i Floridu, upozoren na toplinske valove.