Splitski svećenik poručio: Tko ne osuđuje zločin u Jasenovcu i ideologije, ne može biti vjernik

Splitski svećenik Ante Žderić napisao je kolumnu za portal Autograf u kojoj iznosi stav da čovjek koji ne osudi zločin u Jasenovcu, ne može biti vjernik.

Među ostalim, Žderić je napisao kako su “radikalne ideologije ‘Meka’ za sve one koji nisu bili kadri ostvariti se u bilo čemu u životu, što bi njihovom postojanju dalo smisao”.

Žderić navodi kako bi “relativizirati zločin, opravdavati ga drugim zločinima, skrivati ga ili okretati od njega glavu” značilo dopustiti zlu da “nam ugrabi vlastitu djecu”. Dušu takvih (koji opravdavaju, skrivaju, relativiziraju) je već ugrabilo. Posebno je inično zlo izvrtati teze i pitanje Jasenovca pokušati zasjeniti (ili opravdati) pitanjem komunističkih ili zločina iz Domovinskog rata. Manipuliranje žrtvama u našem je miljeu uvijek demagoški omiljena stvar, posebno po principu ‘koliko-toliko’ ili ‘a koliko su tek oni!’ Tuđe zlo ne opravdava tvoje (zlo)! – navodi.

– Ideologije su, stoga, opijum za promašene. One su dobrodošlo pokriće za sadiste i ništarije koji se ne mogu vidjeti ni u čemu drugom osim u radikalizmu nasilja koje im ideologija nudi. Kako i ne bi, kad takvi nisu ni za što. Oni svoj identitet grade na obmani da su vrjedniji od drugih. Zato broje krvna zrnca, gledaju boju puti i očiju. Ili motre s koliko se tko prstiju krsti. Drugo i ne znaju. Niti žele – piše. Svećenik Žderić nadalje piše kako “među ideolozima i srodnim im zločincima iz iste kaše nikad nećete naći samoostvarenu osobu”, kao ni među onima koji ih podržavaju ili opravdavaju.

‘Nasuprot ideologije stoje hrabri. Ljudi. Žrtve’
– To je svijet laži, polumitova, nasilja, nijekanja, skrivanja, sadizma i ciničnog kukavičluka. To je svijet propalih soboslikara, kokošara, manijaka, neuspješnih političara… – nastavlja. Žderić nadalje piše kako “nasuprot protagonistima ideologija, stoje hrabri. Ljudi. Žrtve. Toliki znani i bezimeni” te ističe kako je “naša dužnost pamtiti ih”.Nadalje piše o sjećanju na žrtve ustaškog logora Jasenovac.Da je ubijen i jedan jedini čovjek – bilo bi previše. Nijekati taj logor smrti, kao i druge, značilo bi sudjelovat u zločinima koji su se tamo planirali i provodili nad Srbima, Židovima, Romima, Hrvatima… – piše.

 2 Ukupno pregleda,  2 Ukupno pregleda