Šta je ALS od koje je preminuo partner Sandre Bulok? OKRUTNA BOLEST ZA KOJU NEMA LIJEKA
Juče je svijet obišla tužna vest da je dugogodišnji emotivni partner glumice Sandre Bulok preminuo od posljedica teške bolesti. Tri godine se 57-godišnji fotograf Brajan Rendal borio sa bolešću.

– S velikom tugom javljamo da je 5. avgusta Brajan Rendal mirno preminuo nakon trogodišnje borbe sa ALS-om. Brajan je rano odlučio da njegovo putovanje s ALS-om ostane privatno, a mi koji smo brinuli o njemu dali smo sve od sebe da ispoštujemo njegov zahtjev – stoji u saopštenju njegove porodice.

Šta je zapravo ALS i koji su njeni simptomi?

ALS odnosno amiotrofična lateralna skleroza je progresivna neurodegenerativna bolest o kojoj cijeli svijet bruji još od 2014. godine kada je pokrenut “Ice bucket challenge” baš da bi se skupio novac za dalje istraživanje ovog oboljenja koje je poznato i kao Lu Gerigova bolest.

Ovo neurološko oboljenje dovodi do paralize mišića, invaliditeta, a na kraju i do smrtnog ishoda.

Jedna je od najčešćih bolesti motorike, a oslikava se propadanjem donjeg odnosno gornjeg motornog neurona sa posljedičnom progresivnom mišićnom atrofijom. Iako svako može da oboli od ALS-a, bolest najčešće pogađa osobe srednje životne dobi. Procjenjuje se da jedna do dvije osobe na 100.000 stanovnika oboli od ove rijetke bolesti.

Uzrok ove bolesti nije još uvijek poznat, ali se nagađa da nastaje uslijed naslijednih faktora, starosti i pola. Istraživanja ukazuju da se češće javlja kod muškaraca. Kako pokazuju neka istraživanja, pušenje povećava rizik za amiotrofičnu lateralnu sklerozu, kao i izloženost olovu.

Rani simptomi bolesti

Rani simptomi bolesti se ispoljavaju kao slabost u mišićima, grčenje ili trzanje u rukama i nogama. Javljaju se problemi s podizanjem stopala, a u nogama i rukama može se osjećati neprestana slabost.

Osim toga, oboljela osoba, može da počne da nerazgovetno govori, otežano guta i osjeća grčeve u rukama, ramenima i jeziku. Kako bolest napreduje, tako se simptomi pogoršavaju. Oboljeli gube sposobnost gutanja, hodanja i govora, a na kraju i disanja. Posljednja faza bolesti uključuje potpuna paraliza, ali mozak oboljelog i dalje normalno funkcioniše.

Obolele osobe sve vrijeme osjećaju neprijatnu bolest poput one koju ljudski organizam osjeti kada se tijelo polije ledenom vodom. Upravo iz tog razloga je “Ice bucket challange” bio takav, kakav je , da bi ljudi makar na nekoliko sekudni imali osjećaj kako je osobama oboljelim od ALS-a. Zasad za ovu bolest nema lijeka, a liječenjem se zapravo želi spriječiti napredovanje bolesti.

(Kurir.rs/Najžena)