“SVAKO VEČE OSTAVLJAM TESTAMENT NA STOLU AKO UMREM” Ostao sam potpuno sam: Bolna ispovijest penzionera koji nema čak ni rodbinu

U potpunosti sam sam. Nemam nikakve rodbine. Samo postojim, priča je 76-godišnjeg Džona Fostera, koji već godinama živi sam u svojoj kući, u potpunom mraku jer ne može da plati račun za struju. Svako veče i ostavlja svoj testament na stolu, u slučaju da se više nikad ne probudi iz sna.

O njegovoj životnoj situaciji britanski Channel 4 snimio je kratki dokumentarac u kojem je Foster objasnio kako je nekad kuću dijelio sa svojim roditeljima i bratom i sestrom, ali sada nema nikoga. Njegov brat, rudar, umro je četiri dana prije svog 41. rođendana, dok je njegova sestra preminula prije pet godina. Njegovi roditelji umrli su u razmaku od 27 sati. Sada svako veče na sto stavlja testament i sve papire za sahranu, prenosi Daily Mail.

– To sam počeo da radim kada mi je sestra umrla. Nemam porodicu, svi su otišli. Ako neko dođe u kuću, ovo će biti prva stvar koju će vidjeti. Moći će da nazove ljude koji organizuju sahranu – ispričao je. Na pitanje osjeća li se ikad tužnim, Foster odgovara: – Pitajte me radije osjećam li se ikad srećnim. Tužan sam stalno – dodao je.

Ispričao je kako se nikada nije ženio i nema djece, a sada ne može da vjeruje da se našao u ovakvoj situaciji.

– Ako izgubiš jednog ili dva člana porodice, dovoljno je užasno, ali kada izgubiš sve – to je noćna mora – kazao je. Zbog toga što je izolovan od svijeta, Džon nije ni znao da ima pravo na benefite u iznosu od 131,25 funti nedjeljno.

– Sada dobijam mnogo više novca na koji nisam ni znao da imam pravo – ispričao je.

U dokumentarcu su izneseni i poražavajući podaci vezani uz siromaštvo starijih osoba: jedan od pet penzionera u Velikoj Britaniji (19%) iznad 65 godina ranije odlazi u krevet kako bi bili na toplom, dok 1,8 miliona starijih u potpunosti je ugasilo grijanje kako bi uštedeli na hrani. Osim toga, čak 59 odsto starijih od 65 reklo je kako grijanje koristi manje nego što bi to inače činili.

(Vecernji.hr)