UN poziva na “hitni prekid vatre” kako bi se spriječilo širenje masovne migracije u Gazi
Potreban je hitan humanitarni prekid vatre kako bi se spriječilo da masovno raseljavanje u Gazi raste i širi se izvan Gaze, poručio je visoki komesar Ujedinjenih nacija (UN) za izbjeglice Filippo Grandi.

Grandi je na društvenoj mreži X podijelio objavu o raseljavanju civila u Gazi, koja je pod intenzivnim napadima i blokadom Izraela.

“Potreban je hitan humanitarni prekid vatre kako bi se spriječilo da masovno raseljavanje u Gazi eskalira i proširi se izvan Gaze”, rekao je Grandi.

Naglasio je da ako se ne mogu spriječiti masovna raseljavanja, neće biti moguće riješiti ovaj problem i ugrozit će mogućnost mira u budućnosti.

Izrael je pokrenuo nemilosrdne zračne i kopnene napade na Pojas Gaze nakon prekograničnog napada Hamasa 7. oktobra, ubivši najmanje 17.700 Palestinaca i ranivši više od 48.780 drugih, prema zdravstvenim vlastima u palestinskoj enklavi.

FB.AppEvents.logPageView(); function onButtonClick() { // Add this to a button's onclick handler FB.AppEvents.logEvent("sentFriendRequest"); }

};

(function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "https://connect.facebook.net/en_US/sdk.js"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));