Američki sudija odbacio protutužbu Donalda Trumpa za klevetu
Američki sudija u ponedjeljak je odbacio protutužbu Donalda Trumpa za klevetu protiv spisateljice E. Jean Carroll, koja vodi drugu tužbu za klevetu protiv bivšeg predsjednika nakon što je u maju dobio presudu porote od pet miliona dolara.

Trump je tužio Carroll za klevetu nakon što je rekla “o da, jeste; o da, jeste” kada su je na CNN-u pitali o nalazu porote da je nije silovao, ali da je odgovoran za seksualni napad.

Također usprotivio se tome što je Carroll rekla njegovom advokatu “on je to uradio i ti to znaš”, ubrzo nakon što je pročitana presuda.

Američki okružni sudija Lewis Caplan na Manhattanu rekao je da se Trumpova tužba za klevetu mora odbaciti jer su izjave Carroll u najmanju ruku “suštinski istinite”, a Trump nije dokazao da ih je Carrol dala s istinski zlobnim namjerama.

Caplan je rekao kako postoje uvjerljivi dokazi da je Trump “namjerno i prisilno” prstima prodro u vaginu Carroll, uzrokujući trenutni bol i dugotrajnu emocionalnu i psihičku štetu.

Presuda je pokazala da ju je “gospodin Trump silovao, iako prstima, a ne svojim penisom”. Tako se protiv njega utvrđuje suštinska istina o optužbama gospođe Carroll o silovanju – napisao je Caplan u ponedjeljak, prenosi Reuters.