Bećirović odgovorio na Dodikove manipulacije: "Suverenitet se ne stiče na Twitteru"
Nakon što je predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik ponovo negirao suvrenitet Bosne i Hercegovine i prepisao ga entitetima, reagirao je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović.

Istakao je da je suverenitet države Bosne i Hercegovine jasno i precizno utvrđen Dejtonskim mirovnim sporazumom i Ustavom BiH.

“Suverenitet se ne stiče twiter i drugim objavama političkih zvaničnika. On neupitno pripada samo državi Bosni i Hercegovini”, rekao je.

Izjave o suverenitetu administrativno-teritorijalnih jedinica u državi Bosni i Hercegovini, naglašava, ‘su obična besmislica’.

“Ne postoji entitetski suverenitet i takva neutemeljena teza nema nikakvo pravno uporište u Dejtonskom mirovnom sporazumu i Ustavu BiH, kao i u međunarodnom pravu. 

Država Bosna i Hercegovina je punopravna članica Ujedinjenih nacija, te kao takva, pored državnog teritorija i stalno nastanjenog stanovništva, ima i suverenitet. Ukoliko ne bi posjedovala jedan od navedenih elemenata, ne bi imala ni status države i međunarodnopravni subjektivitet. Dakle, samo država Bosna i Hercegovina ima suverenitet, a ne njeni entiteti. Entitetski suverenitet ne postoji. Postoje samo entitetske nadležnosti, propisane najvišim pravnim aktom – Ustavom BiH”, istakao je Bećirović.

Potcrtao je da je propisano u članu 1.1. i 1.3. Ustava BiH da su entiteti pravno uspostavljeni kao dio unutrašnje strukture nezavisne, suverene i nedjeljive države Bosne i Hercegovine, koja je nastavila svoje postojanje prema međunarodnom pravu kao država sa izmijenjenom unutrašnjom strukturom.

“O tome, između ostalog, govori i preambula Ustava BiH u kojoj se precizno navodi: ‘Opredijeljeni za suverenitet, teritorijalni integritet i političku nezavisnost Bosne i Hercegovine u skladu sa međunarodnim pravom’.

Prema tome, suverenitet pripada državi Bosni i Hercegovini, a ne entitetima, i to se neće promijeniti nikakvim pokušajima manipulacije. Suverenitet države Bosne i Hercegovine moramo i imamo obavezu štititi”, zaključio je Denis Bećirović, prenosi Radiosarajevo