Goraždanin Ahmed Gušo tek završava osnovnu školu, a osvaja svjetske nagrade za inovacije

Goraždanin Ahmed Gušo tek završava osnovnu školu, a osvaja svjetske nagrade za inovacije

Goraždanin Ahmed Gušo za nekoliko dana će završiti osnovnu školu, a već uveliko osvaja nagrade za inovacije i to na svjetskim takmičenjima. Nedavno je, i to samo mjesec dana nakon prve pobjede na Svjetskom takmičenju “Do Your Bit”, sa novom inovacijom uzeo učešća na takmičenju u umjetnoj inteligenciji i kodiranju “Codeavour” i osvojio treće mjesto.

Ahmed je ovaj put patentirao vjetrenjaču koja bi, ukoliko se upotrijebi, mogla biti vrlo korisna za okoliš.”Ova inovacija koju sam osmislio ima velike koristi za okoliš i zajednicu. Moja vjetrenjača upozorava na jake vjetrove, a istovremeno proizvodi struju, te doprinosi smanjenju potrošnje i  upotrebe fosilnih goriva.Vjetar je i dalje najveći izvor obnovljive energije u svijetu, a vjetrenjače su vrlo pristupačne, efikasne i nisu štetne za okoliš i zajednicu”, kaže 15-godišnji inovator.

“Nastavnik mi je na sekciji Micro:bit pružio znanje koje me je inspirisalo da učestvujem na oba takmičenja i gdje sam osvojio izvanredne rezultate. On mi je pred kraj prethodne školske godine predložio da učestvujem na takmičenju “Do Your Bit”, koje se ne održava kod nas, nego na globalnom nivou. Na ljetnom raspustu sam radio taj projekt i uspio osvojiti prvo mjesto na pomenutim takmičenju. Prošle godine to je bio Alarm senzora vatre, a ovaj put Alarm senzora vjetra. Što se škole tiče imam punu podršku direktorice, nastavnika Emina i čitave škole2, kaže Ahmed. Da je riječ o genijalnom dječaku potvrđuje činjenica da je na samom takmičenju učestvovalo više od 114.000 učesnika iz 750 škola iz cijelog svijeta, a svi su podijeljeni u tri kategorije, pa je konkurencija bila ogromna.

Međutim Ahmedu su ovakvi projekti veliki izazov, a u fokusu njegovog interesovanja su elektrotehnika i programiranje. “Želim da pravim inovacije koje će biti od velike koristi za sve nas. Ali prvo trebam upisati srednju školu koja će biti vezana za programiranje, također, da završim fakultet. Uglavnom, moja velika želja je da radim nešto što je vezano za programiranje. Naravno da mi svi imamo dosta planova, pa tako i ja. Zanima me elektrotehnika, zato što je vezana za programiranje i informatiku”, kaže Ahmed.

 

 20 Ukupno pregleda,  20 Ukupno pregleda