HRVATSKA PJEVAČICA UMRLA U 37. GODINI OD RAKA KOJI NAJVŠE POGAĐA MLADE: Sljedeći simptom je GLAVNI i nikad se NE IGNORIŠE

Leukemija se u većini slučajeva otkriva vrlo kasno, jer prve simptome ljudi obično zanemare.

Region je potresla vijest da je hrvatska folk-pjevačica Morena Marjanović preminula nakon duge borbe sa teškom bolešću i to u 37. godini. Srpskoj javnosti je poznatija po učešću u jednom rijaliti programu, a tužnu vijest je potvrdio je njen bivši suprug Manuel Curi.

– Morena je umrla juče u 10 sati u bolnici. Borila se s leukemijom. Uspjela je da pobijedi bolest, ali ona se, nažalost, vratila. Ne znam šta bih vam rekao. Porodici je teško – rekao je Manuel za “Kurir”.

morena12-ehtdgbc

Ova vrlo podmukla i opasna bolest bila je uzrok smrti i brojnih drugih slavnih ličnosti. Cijeli svijet je bio u suzama kada nas je napustio legendarni Siniša Mihajlović, a osim njega, leukemiju nisu uspjeli da pobijede ni: mlada glumica Dostana Nikolić, muzička bluz legenda Eta Džejms, oskarovka Džil Kelejberg…

Šta je leukemija i kako nastaje?

Leukemija predstavlja malignitet ćelija krvi i koštane srži. Nastaje uslijed nekontrolisanog razmnožavanja ćelija krvi u koštanoj srži. Obično su u pitanju bela krvna zrnca, tako da se u krvi oboljelog javlja mnoštvo nezrelih leukocita, koji se nazivaju prekurzornim ili leukemijskim ćelijama.

S obzirom da se ove ćelije nekontrolisano dijele, potiskuju druge, zdrave, te se smanjuje koncentracija crvenih krvnih zrnaca i krvnih pločica. Bolest je prvi opisao hirurg Armand-Louis-Marie Velpeau 1827. godine.

Iako je poznata skoro 2 vijeka, tačan uzrok leukemije do danas nije otkriven. Smatra se da nastaje kombinacijom naslijednih i faktora spoljašnje sredine, a i genetika ima vrlo važnu ulogu.

akutna-limfocitna-leukemija-580x290

Zavisno od brzine kojom se širi leukemija može biti akutna i hronična.

Akutna se odnosi na brzi rast nezrelih krvnih zrnca. Kako ne postoji dovoljno zrelih, zdravih krvnih zrnaca stanje se brzo pogoršava, te zahtjeva agresivniji tretman. Nažalost, ovaj oblik leukemije je najčešći kod djece.

Hronična leukemija uključuje i zrele krvne ćelije, ali one sporije rastu. Za razliku od akutnog, ovaj oblik se postepeno razvija, pa su simptomi u početku blagi, a vremenom se pogoršavaju.

Alarmantni simptomi

Bez obzira što simptomi variraju od vrste leukemije, anemija je glavni znak. Ona se manifestuje slabošću, brzim zamaranjem, blijedom bojom kože, a mogu se javiti i srčane smetnje.

Uslijed nedostatka trombocita (trombocitopenije), javljaju se modrice i mala tačkasta krvarenja po koži i sluzokoži. Učestale su i infekcije, jer je broj zdravih leukocita smanjen. Samim tim je i imuni sistem oslabljen.

Ove simptome često prati glavobolja, povraćanje, bol u gornjoj lijevoj strani stomaka koja je uzrokovana uvećanom slezinom. Zatim, bolovi u kostima, krvarenje desni, noćno znojenje, neobjašnjivo mršavljenje.

(Stil.kurir.rs)