NAŠE BAKE SU UVIJEK U KUĆI IMALE SMJESU ČUVARKUĆE I MEDA: Koristi se vijekovima u narodnoj medicini, NEĆETE VJEROVATI ZA ŠTA JE SVE DOBRA

NAŠE BAKE SU UVIJEK U KUĆI IMALE SMJESU ČUVARKUĆE I MEDA: Koristi se vijekovima u narodnoj medicini, NEĆETE VJEROVATI ZA ŠTA JE SVE DOBRAZašto je dobra smjesa čuvarkuće i meda – evo kako da je pripremite i za koja stanja su je i naši preci koristili prema narodnoj medicini!

Čuvarkuća je biljka koja krasi mnoge terase, dvorišta i domove, ali se često koristi i kao narodni lijek. Ona je izuzetno izdržljiva biljka koja može da preživi pod ekstremnim uslovima, pa ne čudi što je često možemo vidjeti u saksijama prekrivenu snijegom, a na proljeće je ponovo bujna i zelena.

Čuvarkuća sadrži tanin, biljnu sluz, masna ulja, smolu, mravlju i jabukovu kiselinu. U narodnoj medicini se smatra da ima antiupalna, antioksidansna, umirujuća i diuretička svojstva. Koristi se kao sok, obloga za kožu, od nje se kuha čaj, ali je najpoznatiji prirodni lek kombinacija čuvarkuće i meda.

Čuvarkuća i med koriste se u prirodnoj medicini za jačanje imuniteta, za varenje, pomoć kod bronhitisa, za disajne organe, ali i za želudac kao pomoćno sredstvo kod čira na želucu ili dvanaestopalačnom crijevu.

Priprema čuvarkuće sa medom je vrlo jednostavna,a savetuje se da smesu držite u frižideru i koristite tako što ćete svakog jutra na prazan stomak uzeti po kašičicu. Nakon uzimanja leka, pokušajte da ništa ne poijete i ne jedete 30 minuta kako bi lek delovao.

Evo kako da napravite čuvarkuću sa medom po receptu travara Momčila Antonijevića:

21 svježe ubran list čuvarkuće

150g prirodnog meda

Priprema:

Listove čuvarkuće operite i očistite, pa stavite u sjecko ili blender. Ukoliko nemate ovaj uređaj možete i sitno isjeckati nožem. Kada usitnite čuvarkuću, pomiješajte dobijenu smjesu sa medom, pa vratite u teglu.

Izvor: Sensa