UPALJEN NARANDŽASTI METEOALARM ZA BIH: A evo šta kaže Sladić o današnjim temperaturama koje su nekarakteristične za oktobar
Kada se izvuku iz modela vrijednosti, jutarnja temperatura na dan 20. oktobar 2023. u Sarajevu je oko 19 °C, a najviša dnevna oko 27 °C.

Poručio je ovo jučer mladi bh. meteorolog Nedim Sladić te nastavio:

Mislim da sve ovo dovoljno govori koliko se toplote iz sjeverne Afrike povuklo usljed izraženog južnog visinskog strujanja. I koliko se Afrika ne predaje tako lagano, iako smo zagazili duboko u oktobar. Temperature sutra su za 10 do 15 °C više u odnosu na uobičajene vrijednosti za ovo doba godine.

Inače, Federalni hidrometeorološki zavod BiH je objavio narandžasto upozorenje za petak zbog jakih i olujnih udara vjetra južnog smjera brzine 40-65 km/h, na planinama od 75 do 110 km/h.

Budite spremni na smetnje, strukturalna oštećenja i rizik za povrede od iščupanih stabala i krhotina koje nosi vjetar. Prekidi u snadbijevanju električnom energijom su mogući. Češće pratite informacije o vremenskoj prognozi i upute nadležnih institucija – objavili su.