PRE 25 GODINA OVA ŽENA JE RODILA SEDMORKE: Od njih je napravila LJUDE i to zahvaljujući STAROM PRAVILU U VASPITANJU

1996. godine, Bobi i Keni Mekej, krojačica i radnik u prodavnici automobila već su bili ponosni roditelji ćerke Mikajle Mari, koja je rođena 3. januara te godine. Par je imao poteškoća sa začećem jer je Bobi imala problema sa hipofizom. Par je hteo da svojoj ćerki Mikajli Mari pruže brata ili sestru, ali zbog specifične bolesti sa kojom se njena majka suočavala, odlučili su se na hormonsku terapiju. Bobi je pored hormonske terapije koristilia i leka za plodnost iako su je doktori upozoravali da bi moglo doći do višestruke trudnoće.

Rezultat je bio preteran rad jajnika, te je Bobi zatrudnela, a prvi ultrazvuk je pokazao sedam fetusa. Ovo je bio jedan od prvih slučajeva ove vrste u istoriji lečenja plodnosti, pre svega zato što nije bio rezultat višestrukih embriona ubačenih u Bobinu matericu putem IVF-a. Prema članku objavljenom u izveštaju Centra Hejstings, “Medicinsko čudo ili medicinski nestašluk? Saga o Mekoj sedmoricama”, ova trudnoća nije trebalo da se dogodi.

Zbog čestih višestrukih trudnoća i pobačaja, dr Hauser je preporučio paru da razmotre selektivnu redukciju, što je medicinski eufemizam za postupak abortusa jednog ili više fetusa kako bi ostali imali veće šanse da se bezbedno rode. Sedmorke su rođene samo par puta u istoriji, ali u svim slučajevima neki od njih ili su živeli samo nekoliko dana ili nedelja.

Štaviše, ova vrsta trudnoće takođe može imati neželjeni uticaj na zdravlje majke, povećavajući rizik od potencijalno fatalnih krvnih ugrušaka, krvarenja ili oticanja jajnika i ozbiljnog zadržavanja tečnosti koje može dovesti do srčane insuficijencije u retkim slučajevima. Bobi i Kreni su to kategorično odbili. Odlučili su da sedmorkama daju šansu! Kontroverze oko trudnoće

Kada su sedmorke rođene, doktor koji je Mekejevim obezbedio lečenje sa tabletama za plodnost i pomogao pri porođaju bio je predmet oštrih kritika. Bilo je mnogo razloga da mu narod zameri, a prvi je taj što Mekejevi nisu trebali biti prihvaćeni kao pacijenti ove klinike jer su već imali dete, a par jednostavno nije bio strpljiv da sačekaju da li će do druge trudnoće doći skorije.

Pošto je par već imao bebu bez ikakve medicinske pomoći, mnogi su smatrali da njihov problem nije neplodnost, već nestrpljenje. Štaviše, Mekejevi su izjavili da ne mogu da priušte drugu injekciju leka za plodnost koja košta oko 3.000 dolara, što je izazvalo više kritika, a mediji su se pitali kako su mislili da bi mogli da imaju visoko rizičnu trudnoću i sedmoro dodatne dece ako ne mogu čak priuštiti lekove za plodnost.

 4 Ukupno pregleda,  4 Ukupno pregleda