PROCURILI ŠOKANTNI DOKUMENTI: Grčka policija napravila je kobnu grešku
U navijačkim neredima u Atini u kojima su učestvovali Bad Blue Boysi i navijači domaćeg AEK-a jedan je mladić poginuo, a nakon toga grčka vlada se odlučila za radikalan potez.

Sedam najviših dužnosnika policija instantno je smijenjeno s pozicije. Javnosti je tu informaciju otkrio ministar zaštite Yiannis Oikonomou u izlaganju.

Portal sdna donosi ekskluzivne dokumente do kojih su došli preko izvora iz policije, a koji, čini se, potvrđuju nevjerovatne greške i krive procjene grčke policije. U prvom dokumentu vidi se kako je Odjel za suzbijanje nasilja u sportu dobio iz međunarodnih izvora informaciju da će oko 150 Bad Blue Boysa pokušati ući u Atinu na zabranjeno gostovanje.

“Znali su i gdje će BBB-i spavati”

Dokumenti su vrlo detaljni te navode čak i plan Boysa u Atini. Dio njih će spavati kod svojih prijatelja, navijača Panathinaikosa, dio u prostorijama Panathinaikosovog fan kluba koji se tek treba otvoriti, a dio u smještajima i apartmanima na aveniji Alexandra, u blizini Panathinaikosovih prostorija.

U drugom dokumentu navodi se kako je isti odjel imao podatke kako su navijači AEK-a pozvali ljude sa svoje tribine ispred stadiona oko 19 sati, pod “krinkom podjele sezonskih ulaznica”. U oba dokumenta se navodi kako službe prate razvoj situacije i navijače jednih i drugih ekipa.

Kako su Boysi došli pred stadion?

Sukobi su izbili više od sat vremena nakon što je završio trening gostujuće ekipe. Nakon što je ekipa napustila stadion, navijači s obje strane bacali su baklje, improvizirane eksplozive i kamenje. Nejasno je kako je tako velika grupa navijača uspjela proći cijelu državu i stići do Atine a da automobile ni na jednom mjestu nisu zaustavile policijske snage koje su znale za zabranu organiziranog kretanja navijača.

Sukobi su izbili nakon što su navijači Dinama, uprkos zabrani kretanja navijača ekipe iz Hrvatske na stadion AEK-a, uspjeli automobilom doći do Atine i dočekati navijače Panathinaikosa na stanici Irene, odakle su krenuli vozom podzemne željeznice na liniji 1 za Pefkakiju i pješice otišli do stadiona AEK-a u Nea Philadelphiji kako bi napali navijače AEK-a, piše ANA.