ROĐENA JE KAO PORCELANSKA LUTKA, SVI SU TVRDILI DA ĆE ŽIVJETI 1 GODINU: Evo kako sada izgleda najmanja djevojčica na svijetu!

Šarlot Garsajd je jedinstvena mlada dama od 15 godina koja hrabro prkosi svim prognozama ljekara! Njen život je od prvog dana impresivan, a čim je došla na svijet 2008. godine, pokazala je koliko je borbena! Proglašena je najmanjnom djevojčicom na svijetu, jer je rođena sa samo 30 grama, do je imala 25 cm visine.

Šta se, zapravo, desilo?

Naime, Ema Njuman i Skot Garsajd 2007. godine radovali su se Eminoj trudnoći i nestrpljivo čekali da na svijet stigne njihovo četvrto dijete.

Sve je išlo dobro, porodica je jedva čekala novog člana, a onda je jednog dana iznenada krenuo porođaj. Ema se porodila 4 nedjelje prije termina i na svijet je donijela djevojčicu sa rijetkim poremećajem. Prema riječima ljekara, tip simptoma prisutnih u Šarlot nikada nije viđen zajedno kod jedne osobe. Stoga su se stručnjaci uhvatili u koštac sa davanjem zvaničnog naziva bolesti.

Ljekari su dijagnostikovali da mala Šarlot ima sindrom naučno nazvan “primordijalna patuljastost”, veoma rijedak genetski oblik urođene patuljastosti, zbog čega se njeno tijelo razvijalo znatno sporije nego što bi trebalo.

Šarlotini roditelji su odmah znali da će ona biti jedinstvena djevojka, čak i van njene nevolje. Kada je imala dvije godine, baš kao i druge djevojčice, obožavala je da se igra sa Barbi lutkama, bilo čime roze, i umiljatim plišanim igračkama poput njenog omiljenog medvjedića, koje je uživala da se grli.

Bila je visoka samo 58 cm sa dvije godine, što ju je činilo previše sitnom da bi mogla da nosi odjeću za bebe normalnog razvoja. Nije mogla čak ni specijalno napravljenu odjeću za prevremeno rođenu bebu. Jedina odjeća koja joj je pristajala bila je ona za lutke, koju su njeni roditelji morali da koriste da bi je obukli.

Kada je bila na pragu da napuni tri godine, uspjela je da poraste dovoljno da bi nosila haljine za novorođenčad.

Prema riječima njene majke Emi Garsajd, Šarlot je bila šampionski vojnik kada je riječ o tome da sve što dolazi sa njenim stanjem prihvati. Djevojčica je prošla kroz mnoštvo ljekarskih poseta, testova i skeniranja, ali je sve vrijeme ostala jaka.

Ema se prisjetila da je briznula u plač kada je prvi put vidjela svoju četvrtu kćerku, jer nije bila dovoljno pripremljena da se nosi sa činjenicom koliko je njena beba mala.

U jednoj fazi svog života, mama Ema je istakla da je Šarlot mogla da stane u njen džep, dok su pelene su bile veličine kreditne kartice.

A onda počinje izuzetna priča male Šarlot koja je pokazala da sve prognoze ljekara nisu jače od njene volje za životom- Naime, smatrali su da neće živjeti duže od godinu, a ova hrabra djevojčica je proslavila i 15. rođendan!

Šarlot je prešla nevjerovatno dug put od svog početka kao beba, a njena porodica je nevjerovatno zahvalna što je ona dio njihovih života.

Emi je izjavila da je znala da je posebna od trenutka kada se rodila: „Od dana kada se rodila, donijela je nešto veoma posebno u sve naše živote.”

U osnovnoj školi razvila je oštroumnost, a njen bistar um i moć zapažanja su došli do izražaja.

„Možda izgleda kao lutka, ali napravljena je od jakih stvari. Voli da juri po kući i da je bacaju u vazduh. Kada je ljudi prvi put sretnu, plaše se da bi se mogla slomiti ako je dodirnu – ali ona je prilično otkačena i ni sekunde ne sjedi mirno“, rekla je njena najstarija sestra

Na svim slikama, Šarlot se uvijek smije, a ono što je posebno krasi je pozitivan stavr prema svemu, te se na svakom koraku mogu proči