Samo ljudi sa visokim IQ mogu da riješe ovu MOZGALICU i to za 7 sekundi: Možete li vi da pogodite ko je na slici DJEČAKOVA MAJKA?

Pitanje mozda teško , ali je brzina rješavanja mozgalice presudna. Važno je da što prije odgovorite na pitanje – ko je na slici dječakova majka. Detalji kao i u svemu, imaju ključnu ulogu.

Kažu da ko uspije da riješi ovu zagonetku za samo sedam sekundi, ima jako “istreniran” mozak odnosno visok IQ. Možda na prvi pogled izgleda kao da se rješenje na nazire, ali ga pažljiviji pogled otkriva.

Mogu vas čak i prvi zaključci navesti na pogrešno rješenje, neke jesu. Dobro pogledajte sliku!

fvxk9kpturbxy80mti3n2zmymy2yjjlnjyymdezzwm2nza5mdcxzgrims5wbmerkwlnap4a3gabotaf

Rješenje je žena u zelenoj haljini, pogledajte položaj njenog tijela odnosno stopala, dok je žena preko puta nje mnogo opuštenija, ona je sve vrijeme usmjerena na aktivnosti svog djeteta i spremna da nešto preduzme ako zatreba. Pored toga, dijete je okrenuto ka njoj što nimalo nije slučajno. Ističe se i fizička sličnost majke i djeteta. Šta vi kažete?

 

BONUS

 

Trnjenje prstiju je vrsta parestezije – neurološke bolesti ili neuropatskog bola, koji se javlja kao posledica oštećenja ili disfunkcije perifernog nervnog sistema i ukazuje na nekoliko zdravstvenih problema

trnu prsti na rukama

Kada nam trnu prsti javlja se osećaj peckanja u prstima, nalik bockanju malim iglicama ili „mravinjanje“ u prstima šake. Trnjenje prstiju obično je rezultat nedostatka dotoka krvi do prstiju ili oštećenja nerva, koji se proteže do šake i prstiju. Osim toga, prsti mogu da trnu i zbog infekcija, upalnih stanja ili osnovnog zdravstvenog stanja.

Kada prsti trnu reč je o vrsti parestezije
Trnjenje prstiju je vrsta parestezije – neurološke bolesti ili neuropatskog bola, koji se javlja kao posledica oštećenja ili disfunkcije perifernog nervnog sistema. Javlja se u obliku trnaca, „iglica“, bockanja, žarenja ili pečenja. Usled nedostatka krvi, prekida ili lošeg snabdevanja krvlju određenog područja ili oštećenja nerava, koji krvlju snabdevaju ruku i prste, javlja se trnjenje prstiju. Osećaj trnjenja prstiju najčešće je privremen i nestaje kada ruka počne da se pomera.

Šta može da izazove trnjenje prstiju?
Mnoga medicinska stanja, kao što je dijabetes, mogu da izazovu trnce u prstima. Svaka aktivnost, koja izaziva produženi pritisak na nerv, kao što su fine motoričke aktivnosti, pokreti koji se ponavljaju i spavanje na pogrešan način na ruci, takođe može da dovede do trnjenja prstiju. Parestezija, trnjenje šake i prstiju može da bude uzrokovana sledećim stanjima i bolestima:

sindrom kubitalnog tunela (posledica kompresije ulnarnog živca u laktu, obično u slučaju dugotrajnog pisanja na tastaturi, držanja „miša“ ili držanja mobilnog telefona uz uho)
sindrom karpalnog tunela
polineuropatija (oštećenje perifernih živaca)
dugotrajno napeti mišći
Raynaudov sindrom
reumatoidni artritis,
manjak vitamina B12.
Šta znači kad utrne mali prst ili kažiprst?
Prsti mogu da trnu i zbog ortopedskih stanja, koja komprimuju određeni nerv. Lekari navode da u odnosu na to gde se javljaju trnci ili koji je prst utrnuo, može lakše da se odredi odakle potiče problem:

peckanje i utrnulost malog i domalog prsta zajedno mogu da budu znak uklještenja ili kompresije ulnarnog nerva u ruci, zbog problema sa zglobom ramena, lakta ili ručnog zgloba
utrnulost kažiprsta, zajedno sa abnormalnim senzacijama u palcu i srednjem prstu, mogu da budu posledica problema sa srednjim nervom, kao što je sindrom karpalnog tunela.
Trnci u prstima, zajedno sa drugim simptomima, kao što su nejasan govor i glavobolja, mogu da budu znak opasnosti po život, kao što je moždani udar, i zahteva hitnu medicinsku pomoć.

Cirkulatorni i neurološki uzroci i ortopedska stanja zbog kojih trnu prsti
Nedostatak protoka krvi, zbog različitih stanja, može da izazove peckanje prstiju:

promrzline ili ekstremno niske temperature
bolest perifernih arterija – suženje arterija zbog nakupljanja masti i holesterola na zidovima arterija, što ograničava protok krvi do ekstremiteta
Raynaudova bolest – poremećaj koji sužava krvne sudove u prstima na rukama i nogama i nema poznat uzrok
Ortopedski uzroci peckanja prstiju.
Umerena do ozbiljna ortopedska stanja, koja mogu da dovedu do oštećenja kičmenog ili perifernog nerva, takođe mogu da izazovu trnjenje prstiju:

slomljen prst, koji utiče na nerv
sindrom karpalnog tunela
cervikalna spondiloza, degenerativna bolest diska na vratu
diskus hernija
povreda vrata
uklještenje ili kompresija nerva, kao što je ulnarni nerv u ruci.