Umro sin Sinana Sakića u zatvoru u Sremskoj Mitrovici

Umro sin Sinana Sakića u zatvoru u Sremskoj Mitrovici

U Kazneno-popravnom domu u Sremskoj Mitrovici, gdje je bio na izdržavanju kazne, jučer je preminuo Rašid Sakić, sin legendarnog Sinana Sakića, saznaju „Novosti“.

Rašid je, kao i njegov brat Medo, koji živi u Tuzli i uspješno se bavi pjevanjem, iz prvog Sakićevog braka s Velidom Milkić iz ugledne porodice iz Janje, kod Bijeljine.

Prije dvije decenije Rašid je usmrtio u strogom centru Loznice najboljeg druga iz djetinjstva.

Sinan Sakić je rođen 13. listopada 1956. godine u Loznici, a karijeru je započeo tijekom 1978. godine kada je objavio pjesmu “Rastanak kraj reke”. Veliki glazbeni talent koji je mnogo puta pokazao naslijedio je od svog oca koji je svirao u vojnom orkestru.

Godine 1979. izdao je ploču s dvije pjesme: “Kulu gradim” i “Jedna tuga za dva druga”. Upravo su ove dvije pjesme predstavljale odličan početak za pjevača. Prvi album “Miko druže moj”, izazavo je veliko zanimanje publike za ovog veselog pjevača, koji je svoju sreću htio pokazati i pjesmama koje je snimio.

Godine 1982. snimio je album Reci sve želje. Zahvaljujući ovom albumu postao je jedan od najslušanijih folk pjevača koji je uvek izbjegavao folk festivale jer mu nisu bili potrebni. Sinan je od samog početka imao veliki uspjeh na estradi i diskografiji.

Objavio je više od 27 albuma, a priznao je kako mnogo voli Indiju gdje je često volio provoditi odmor. Otpjevao je mnogo pjesama, a ovo su samo neke od njih: “Burno”, “Čergari”, “Blizanci”, “Dodirni me”, “Čuvaj se, čuvaj”, “Danas smo rekli da”. Najveći uspon doživio je 1982. godine kada je snimio ploču s čuvenim sastavom Mileta Basa, Južnim Vetrom. Uslijedili su brojni hitovi i veliki koncerti koji se pamte već decenijama. Svi članovi skupine bez imalo sumnje govore kako je Sinan bio daleko najveća senzacija u to vrijeme.