VOLIM TE DO SATURNA I NAZAD! Bolesna poruka Kosti koji je pobio drugare u "Ribnikaru" – najmorbidnija podrška dosad

VOLIM TE DO SATURNA I NAZAD! Bolesna poruka Kosti koji je pobio drugare u "Ribnikaru" – najmorbidnija podrška dosadDječak-ubica Kosta Kecmanović napunio je 14 godina, a dane pred rođendan proveo je, kako kažu izvori bliski Klinici za neuropsihijatriju za decu i omladinu gdje ga vještače stručnjaci, razmišljajući jedino o poklonima koje želi da dobije. Podjednako jezivo je što su društvene mreže i dalje bukvalno zatrpane čestitkama, pa čak i izjavama ljubavi maloletnom monstrumu povodom rođendana, iz cijelog svijeta!

Od prvog dana u bolnici Kosta ne razmišlja koliko je bola nanio porodicama devetoro djece i čuvara škole “Vladislav Ribnikar” koje je svirepo ubio. 

– Stvorio je svoju iluziju u kojoj je to za njega bila samo igrica sa pucnjavom i da je u njoj osvojio visoke rezultate, i tako stekao slavu. Stoga misli da će mu ti obožavaoci poslati gomilu poklona i pisama u kojima ga podržavaju. Jedino ga je brinulo je da li će mu doktori dati da primi te poklone. On je pokazao poseban nivo hladnokrvnosti i odsustva empatije – objašnjava za pomenuti list izvor blizak ovom slučaju.

On dodaje da je šokantno to što se na društvenim mrežama pojavila grupa koja besramno veliča dječaka-ubicu, a u kojoj su korisnici odbrojavali dane do rođenđana ovog monstruoznog učenika sedmog razreda, 30. jula.

– Deset dana do rođendana, devet dana do rođendana, sedam dana do rođendana… Unapred srećan rođendan – objave su u bizarnoj grupi, a ispod svake od njih nižu se komentari.

– Uglavnom komentarišu sa lažnih profila i stranci. Od Pariza do Iraka. Strašno je da neko zbija šale ovako, a još je strašnije što veličaju dečaka-ubicu. Nažalost, to su najverovatnije deca, koja ne shvataju ozbiljnost situacije u kojoj smo se svi našli – navodi izvor.

Kosta Kecmanović je 3. maja, prije nego što je napunio 14 godina, u OŠ “Vladislav Ribnikar” naoružan sa dva očeva pištolja pobio devet drugova i drugarica i čuvara škole. Htio je, kako je rekao, da ih pobije više, ali je usput promijenio plan. Zločin je pripremao mjesec i po dana i sastavio je spisak za odstrel. Istraživao je i kad zakonski počinje krivična odgovornost i masakr je zato počinio prije 14. rođendana. Pred istražiteljima nije pokazo ni trunku kajanja.

Kako je objasnila dječji psiholog Branka Tišma, mališani na ovakve događaje reaguju na različite načine.

– Sad to treba ispratiti da to ne postane jedan model ponašanja. O tome treba da razgovaraju porodica i škola iz koje je i dete, a i ostali. To je tema o kojoj treba da se razgovara, i o posledicama takvog ponašanja, kao i o tome ko je i šta nam jesu uzori. Ovo je uznemiravajuće i zbunjujuće. Deca često odreaguju nepromišljeno. Ovo je okidač, sada će svako na razlicite načine da iskaže svoje mišljenje, stav o tome što se dogodilo. Deca tog uzrasta često ne razmišljaju o posledicama – navela je Branka Tišma.

3447334-kosta-8-ffU mnogim slučajevima nepremirenog veličanja dječaka-ubice iz “Ribnikara” već su reagovali policija i tužilaštvo. Krivične prijave su od masakra 3. maja podnijete protiv više od 80 maloljetnika, starijih od 14 godina.