ZELENSKI PRIJETI RUSIJI: Ako nastavite da blokirate Crno more, ostaćete bez brodova
Rusija će ostati bez brodova ako nastavi da blokira pomorski koridor na Crnom moru nakon povlačenja iz prehrambenog sporazuma, izjavio je predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski.

„Nakon blokiranja prehrambenog koridora… Ukrajina mora da traži obilazne puteve (za izvoz proizvoda). Ako Rusija nastavi da dominira Crnim morem, ispaljujući rakete… Ukrajina će se braniti… Rusija mora da shvati da… ako nastavi u istom duhu, neće joj ostati nijedan brod do kraja sukoba“, rekao je Zelenski u intervjuu za argentinski „Nasion“.

Prehrambeni sporazum, koji su 22. jula 2022. potpisali predstavnici Rusije, Turske, Ukrajine i UN, podrazumijeva izvoz ukrajinskog žita, hrane i đubriva preko Crnog mora iz tri luke. Sporazum predstavlja deo paket aranžmana. Drugi dio – memorandum Rusija-UN predviđa deblokadu ruskog izvoza hrane i đubriva, ponovno povezivanje ruske Poljoprivredne banke na SVIFT, obnavljanje isporuka poljoprivredne mehanizacije, rezervnih dijelova i usluga, obnavljanje rada gasovoda za amonijak „Toljati-Odesa“ i niz drugih mjera.

Prehrambeni sporazum prekinut je 18. jula, Rusija je obavestila Tursku, Ukrajinu i UN o svom prigovoru na njegovo produženje. Predsjednik Rusije Vladimir Putin ranije je primjetio da uslovi sporazuma sa Rusijom nisu ispoštovani, uprkos naporima UN, jer zapadne zemlje nisu namjeravale da ispune svoja obećanja.

Putin je više puta isticao da je Zapad najveći dio ukrajinskog žita izvozio u svoje države, a glavni cilj sporazuma – isporučivanje siromašnim zemljama, uključujući i afričke, nikada nije realizovan, javlja Sputnjik.