ZIMA PRED NAMA MOGLA BI BITI BRUTALNO HLADNA? Ovo je prognoza meteorologa Todorovića
Dok uživamo u toplim oktobarskim danima, svi se pitamo kakva će nam biti predsojeća zima.

Meteorolog Nedeljko Todorović, rekao je da ne postoji pouzdana metodologija za dugoročne prognoze, pozivajući se na svoje višedecenijsko iskustvo i 43 godine radnog staža.

Istakao je da je posljednjih godina zabilježen trend porasta minimalnih temperatura u Beogradu i to povezao s ljudskim faktorom.

– Minimalne temperature u Beogradu imaju umjeren trend porasta. Znači, ublažile su se one hladnoće zimske u centru grada, na periferiji Beograda nisu. Zato što je Beograd postao toplotno ostrvo, gradsko toplotno ostrvo. Na to utiču saobraćaj, grijanje i sve ono što čovjek proizvodi svojom energijom, pa zagrijavanjem vazduha ublažava snižavanje noćnih minimalnih temperatura – objasnio je Todorović.

Ovakve atmosferske prilike povezao je i sa pojavom prvog snijega u pojedinim dijelovima glavnog grada.

– A onda to utiče i na prvu pojavu snega, zato što u centralnim dijelovima grada bude tri stepena, a na periferiji bude jedan stepen. Na periferiji pada snijeg, a u centru grada ništa. Razumijete? To su ti neki sitni detalji koji odlučuju o tome. Ali, ajde da kažemo onako generalno, ne može svake godine da bude ozbiljna zima. U toku tri zimska mjeseca, možda bude više perioda po sedam ili deset dana hladnijih sa snijegom. Nekad možda bude jedan mjesec. Retko od kada možda bude dva mjeseca hladnoće, pa sijneg padne nekih 30-50 cm – otkrio je meteorolog.

Iako, kako kaže, ne postoji mogućnost precizne dugoročne prognoze, njegove kolege se naslanjanju na neka pravila koja mogu da budu korisni parametri.

– Ne možemo da očekujemo u Beogradu svake godine jaku zimu i ispod sniježnih pokrivača. Posljednji takav slučaj je bio 2012. u februaru. Sjećamo se. ja mislim svi, Sava i Dunav su se zaledili. Otprilike tako, na nekih desetak, 12 godina dođe jedna hladnija epizoda, dugotrajnija, sa pravom zimom. A analiza, kad gledamo nazad, stotina godina i više, kaže da svake 21. i 22. godine dođe ona prava zima, jača nego i ova što smo imali u februaru 2012. A to bi, po ponovljivosti tih zima, trebalo da bude 2026. na 2027. godinu To je neka moja gruba procena i to uvijek moramo sa rezervom da uzmemo. Ali kada bi uzeli tu neku zakonitost ponovljivosti, tako bi trebalo da bude – rekao je Nedeljko Todorović.