DAMIR, BOLESTAN I GLADAN, ŽIVIO JE U STANU BEZ STRUJE I VODE A onda je sreo dvojac velikog srca: Napravili su čudo!
Dva Zagrepčana odlučila su pomoći bolesnom i teško pokretnom sugrađaninu koji je do prije samo nekoliko dana živio u nehumanim uvjetima bez vode i struje. Nije im bilo teško renovirati mu stan jer je ovaj, kažu, u kojem je živio ‘izgledao kao špilja’.

Dva su Ivana, inače prijatelja i imenjaka, prije nekoliko dana u parku sreli 57-godišnjeg Damira. Kroz priču su saznali da je nedavno izašao iz bolnice nakon što je operirao vratne kralješke. Teško je pokretan, ima i epilepsiju, a živi bez ikakvih primanja već sedam godina jer – bolest je učinila svoje.

Tu im je večer pokazao svoj stan koji je bio u katastrofalnom stanju.

“Stan je izgledao kao špilja, zidovi su bili potpuno crni. To nikad u životu nisam vidio”, prisjetio se Ivan. Priznao je da im se srce steglo kada im je Damir rekao da se zna dogoditi da danima nema šta jesti.Foto: Ivan Gradiški Brodar

“Pitao sam se kako je moguće da netko pet dana u sebe ne stavi ni šnitu kruha”, kazao je Ivan za danas.hr kojem je to jednostavno bilo nezamislivo. Upravo je to bio trenutak u kojem su prelomili i odlučili se baciti na posao kako bi mu renovirali stan.

Sve su počistili i riješili se starog i dotrajalog namještaja. Pobojali su zidove, nabavili mu dostojan krevet i kupili novi madrac. Dali su mu i nešto svoje odjeće za prvu ruku jer, kažu, bolje da nosi čisto nego da nosi novo.

Do tog trenutku nije imao tekuće vode u stanu pa su mu priključili vodu od susjeda.

1280x1280-2545ea46-2baa-11ec-9096-3a925a8303a3-1

Foto: Ivan Gradiški Brodar

Prvih nekoliko dana su uspjeli dogovoriti redoviti catering kako bi imao što za pojesti, a onda su se javili pučkoj kuhinji koja mu sada svakoga dana donosi topli obrok. Obratili su se i Centru za socijalnu skrb te su za njega dogovorili jednokratnu pomoć, ali i pomoć u kućanstvu buduću da Damir gotovo ništa ne može sam raditi.

Ivan s kojim su pričali novinari pomenutog portala inače je vozač dok njegov kolega radi na građevini. Kad završe s poslom svakoga dana dođu kod Damira i odrade što mogu dok ne padne mrak. Budući da u stanu nema struje ograničeni su samo na par sati sunčeve svjetlosti, no i tom im je bilo dovoljno da naprave čudo.

U malo više od sedam dana stan su doveli u red, a sad je na redu kupaonica gdje montiraju novu WC školjku, umivaonik… Dio materijala za radove su uspjeli skupiti zahvaljujući donacijama pa su tako nabavili boju, lakove za prozore, a nešto su i sami kupili.

1280x1280-2545ea46-2baa-11ec-9096-3a925a8303a3-2

Foto: Ivan Gradiški Brodar

Sada im je glavni cilj prikupiti dovoljno novca za priključak za struju. Treba im ukupno 2000 eura, a javila im gospoda koja želi ostati anonimna i ponudila da donira polovicu te svote. Za sada skupili oko 500 eura, a još im treba toliko kako bi oni nadomjestili drugu polovinu tog iznosa.

Sami priznaju da je to jedini način na koji mu mogu pomoći. Imaju obitelji i djecu koju moraju prehraniti, ali barem ovako gospodinu Damiru mogu uljepšati dane.

“Mogu mu dati svoj rad i svoje vrijeme”, objašnjava Ivan.

A to je i više nego dovoljno jer nitko ne pita je li Damir dobro i je li uopće živ. Ovih su dana zajedno s njim proslavili rođendan što mu je puno značilo jer ga deset godina nije imao s kime proslaviti. “Sad je sretan što ga netko obilazi”, prepričava.

1280x1280-2545ea46-2baa-11ec-9096-3a925a8303a3-3

Foto: Ivan Gradiški Brodar

Damir sada samostalno počisti po stanu, složi krevet, pomete podove, koliko mu već tijelo dopusti. Ali najveća promjena koja je iz svega ovoga izašla nisu ni bijeli zidovi ni novi namještaj, već koliko je živnuo duhom.

“Kao da je trebao mali vjetar u leđa. Em je star, nemoćan, bolestan. Nije imao volje za životom, kamoli počistiti”, priča nam Ivan koji planira godišnji provesti kod Damira kako bi završili radove u stanu. I tu neće stati jer vjeruju da se čuda mogu ostvariti kad se male ruke slože.

Damiru su već promijenili život, a kako bi dovršili s radovima i unijeli svijetlo u njegov dom trebaju pomoć drugih ljudi. Objavili su broj računa na koji svi ljudi dobre volje mogu uplatiti nešto novaca za priključak na struju.

Koliko već ko može, da Damir u 21. stoljeću izađe iz mraka.