OTAC DJEČAKA-UBICE SA VRAČARA POKUŠAO DA SE UBIJE?! EVO ŠTA JE ISTINA

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija najoštrije demantuje navode medija da je pritvoreno lice iz Beograda pokušalo juče suicid u Okružnom zatvoru u Beogradu gde se od 5. maja 2023. godine nalazi u pritvoru po rešenju Višeg suda zbog krivičnog dela – teško delo protiv opšte sigurnosti.

Pa da podsetimo, pojedini mediji preneli su vest da je otac dečaka koji je počinio masakr u školi na Vračaru, navodo, lupao glavom o zid u ćeliji i tako sebi naneo teške telesne povrede. Reč je o ocu trinaestogodišnjeg dečaka koji je 3. maja počinio masakr u OŠ “Vladislav Ribnikar” uzevši očeve pištolje iz sefa koji su se nalazili u porodičnom stanu. Tog krvavog jutra dečak je ubio devetoro ljudi, od kojih je osmoro dece. U krvavom piru ranjeno je sedmoro, među kojima je i nasatvnica istorije.

Pritvorenik nijednim svojim postupkom nije prekršio pravila kućnog reda koja se odnose na sva lica u pritvoru niti je na bilo koji način ugrozio svoj ili život nekog drugog lica. S obzirom da je reč o licu koje se nalazi u pritvoru, iznošenje bilo koje druge informacije osim gore navedenih značilo bi kršenje Zakona o zaštiti podataka o ličnosti – naveli su iz Uprave, pa dodali:

Izmišljanjem događaja koji se nije desio dodatno se uznemirava i obmanjuje javnost koja je već potresena mnogim dezinformacijama koje su, na žalost, našle svoje mesto u medijskom prostoru posle tragičnog događaja koji se desio 3. maja u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar“ u Beogradu. Autor vesti o izmišljenom pokušaju suicida, kao i mediji koji su je preneli bez prethodne provere istinitosti iznetih navoda, prekršio je etičke principe profesije jer je odstupio od osnovnog novinarskog pravila da istinito izveštava.