Uhapšena predsjednica Višeg suda u Nišu: Pustila osuđenog na uslovnu slobodu u zamjenu za putovanje na Zlatibor
Po nalogu Javnog tužilaštva za organizovani kriminal u saradnji sa BIA i SBPOK danas je uhapšena D. Ž., predsjednik Višeg suda u Nišu zbog zloupotrebe službenog položaja.

Naime, postoje osnovi sumnje da je osumnjičena u periodu od februara do avgusta 2023. godine iskoristila svoj službeni položaj predsjednika Višeg suda u Nišu tako što je po prethodnom obećanju i dogovoru sa osuđenim R.M., kao predsjednik vanraspravnog vijeća Višeg suda u Nišu donijela i potpisala rješenje kojim se usvaja molba za puštanje na uslovni otpust osuđenog R.M. da bi za tu službenu radnju primila vaučer za boravak u hotelu na Zlatiboru čime je pribavila sebi i članovima svoje porodice imovinsku korist, jer je iskoristila vaučer za boravak u hotelu u trajanju od sedam dana sa porodicom.

Postoje osnovi sumnje, da je vaučer u hotelu uplaćen od strane privrednog društva čiji je vlasnik sin osuđenog R.M., B.M., dok je osuđeni R.M bivši direktor i odgovorno lice.

Osumnjičena je iskoristila svoj službeni položaj i predmet za koji je najprije bio zadužen jedan sudija tog suda presignirala i zadužila da postupa na drugog sudiju, a potom istog dana i na trećeg sudiju koji godišnjim rasporedom poslova u Višem sudu u Nišu nije bio raspoređen da postupa u predmetima u kojima se odlučuje o molbama za uslovni otpust niti u koruptivnim predmetima već u predmetima maloljetnika i predmetima prvostepenog krivičnog postupka – opšta krivica, a sve u cilju ubrzavanja postupanja i donošenja pozitivne odluke o puštanju na uslovni otpust.

Osumnjičena D.Ž. je po prethodnom dogovoru i obećanju sa osuđenim R.M. postupila i usvojila molbu.

Visoki savjet sudstva je danas održao sjednicu i donio odluku o ukidanju imuniteta D.Ž. odnosno odobrio njeno lišenje slobode.

U toku su pretresi.

U zakonom predviđenom roku policija će osumnjičenu uz krivičnu prijavu sprovesti u Javno tužilaštvo za organizovani kriminal nakon čega će biti saslušana, piše nova.rs.