Utrka s Indijom: Rusija lansira prvu svemirsku letjelicu za slijetanje na Mjesec nakon 47 godina
Rusija će u petak lansirati svoju prvu svemirsku letjelicu za slijetanje na Mjesec nakon 47 godina. Bit će to u utrci s Indijom do južnog pola Mjeseca, potencijalnog izvora vode za potporu eventualne buduće ljudske prisutnosti ondje.

Lansiranje s kozmodroma Vostočni, 5.550 km istočno od Moskve, održat će se četiri tjedna nakon što je Indija poslala svoju letjelicu Chandrayaan-3, koja bi trebala dotaknuti pol 23. kolovoza.

Neravan teren otežava slijetanje na tom prostoru, ali južni je pol cijenjeno odredište jer znanstvenici vjeruju da bi mogao sadržavati značajne količine leda koji bi se mogao koristiti za vađenje goriva i kisika, ali i za pitku vodu.

FB.AppEvents.logPageView(); function onButtonClick() { // Add this to a button's onclick handler FB.AppEvents.logEvent("sentFriendRequest"); }

};

(function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "https://connect.facebook.net/en_US/sdk.js"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));